Промените в закона за здравето обтегнаха отношенията между ГЕРБ и Синята коалиция.

Не бе прието предложението на депутатите Ваню Шарков и Мартин Димитров да се забрани монтирането на антени на мобилните оператори в близост до детски градини и училища.

Шарков настоя за прегласуване. Стана ясно, че депутатите от ГЕРБ не са единодушни относно идеите на сините. Трима от ГЕРБ подкрепиха сините, 18 гласуваха „против", а 40 - „въздържал се."

73 % от гражданите искат да се забрани монтирането на антени на мобилни оператори в близост до детски градини, болници и социални заведения, мотивира се Ваню Шарков, като представи и данни от проучвания за вредата от антените.

Така например, израелско проучване от 2004 година показва, че у хора, живели в близост до антени на мобилни оператори, се наблюдава с 4.15% повече развиване на тумор на мозъка, отколкото при тези далеч от антените.

Изследвания във Франция, Испания, Египет, Полша и Австрия показват по-леки вреди за здравето - гадене, повръщане, главоболие, безсъние, високо кръвно налягане.

Изследване на здравният отдел на Калифорния от 2001 година показва, че облъчването от антени на мобилни оператори води до левкемия при децата, при възрастните пък до рак на мозъка, склероза, спонтанен аборт.

Тези ограничения трябва да бъдат въведени в един момент, категоричен бе Ваню Шарков.

Зоя Георгиева от ГЕРБ го обвини в популизъм. Според нея предложенията на сините нямат отношение към закона за здравето, а към други закони - Закон за устройство на територията.

Българските граждани не са защитени от вредните лъчения, нека защитим поне децата, настоя Ваню Шарков.

Захари Георгиев от БСП подкрепи предложенията на Ваню Шарков и Мартин Димитров.