БСП обяви, че започва да подписва споразумения за общи действия в левия спектър - с над 10 партии и движения. В прессъобщението от "Позитано" 20 не се посочват имената на организациите, с които ще бъдат подписани такива споразумения.

Всички те се обединяват зад програмата на БСП и за обща работа на предстоящите парламентарни избори.

Партиите и движенията декларират, че заедно ще отстояват левите ценности и ще работят за социална, справедлива и правова държава, за намаляване на бедността и неравенствата, за достъпно образование и здравеопазване, за преодоляване на регионалните различия и демографската криза.

Съобщението от централата на червената партия съвпада по време с обявената вече нова Левица, която и днес подава документи за участие в предсрочните парламентарни избори. На състоялия се през уикенда Конгрес на партията, на който бяха изключени делегати, БСП обяви, че готви нова програма за лява политика. Друго решение от Конгреса е заявката за организиране на референдум за т.нар. "джендър пропаганда" в училищата. В днешното прессъобщение тази тематика на обновеното ляво не се споменава.