"От Благоевград до Бургас стигаш само по магистрала - нещо, което комунистите не са си мечтали едно време". Това обяви премиерът Бойко Борисов, съчетавайки откриването на западната дъга на Околовръстното и политиката.
По традиция проектът бе открит с водосвет, а Борисов благодари на свещениците и подчерта: "Без вас нищо не можем да направим".

Премиерът изтъкна, че проектът е бил абсолютно провален. Преди две години това беше зачеркнато от Брюксел, напомни Борисов. "Министърът бил от БСП - какво повече можем да кажем", запита реторично той, няколко седмици преди началото на официалната предизборна кампания за президент.

Премиерът отново се позова и на мъдростите като заключи "Думите ми ще отлетят, направеното ще остане", изтъквайки, че живеещите в района ще могат да стигат до "Младост" само за 7-8 минути.

За опозицията за пореден път Борисов подчерта "Мъката им е голяма, чудят се какво да измислят".

Не ме ритайте по краката, моли Борисов медиите

Не ме ритайте по краката, моли Борисов медиите

Гардовете от НСО успяха обаче да го опазят

Той отправи няколко препоръки, а именно: "Да не крадат тези хубави огради и мантинелите", като призова тези, които видят, че някой ги демонтира, да спрат и да сигнализират на полицията.

В тържествената церемония участваха и министрите на финансите Владислав Горанов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски, както и кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Фандъкова подчерта, че това не е придобивка само за София, но за столицата значението било огромно. Изграждането на Околовръстното имало важна роля за облекчаване на трафика. Фандъкова благодари на двете правителства на Борисов, тъй като през последните няколко години са изградени близо 35 км първокласни обходни маршрути, а за сравнение преди това - едва 10 км.

Столичният градоначалник призова шофьорите да карат внимателно, тъй като хубавите пътища предразполагат и към по-високи скорости.

5,5-километровият участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път започва от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента.
На участък 2 са изградени 3 пътни възела – п. в. „Стефансон“, п. в. „Ломско шосе“ и п. в. „Северна скоростна тангента“, естакада над бъдещия бул. „Стефансон“, нов път за гара Волуяк, надлез над пътя за с. Мрамор и др. При пътен възел „Стефансон“ трасето преминава по естакада над бул. „Стефансон“ и жп линията и пътя за гара Волуяк. П. в. „Ломско шосе“ е кръгово кръстовище с булеварда и естакада над него, а п. в. „Северна скоростна тангента“ е „пълна детелина“ с четири отвора.

Министър Лиляна Павлова подчерта, че обектът е бил тежък и същевременно - много важен. Свързахме три магистрали, коментира тя, визирайки АМ "Тракия", "Хемус" и "Струма".

101 млн. лева е стойността на инвестицията като средствата са по ОП "Транспорт" 2007 2013 година и от новия програмен период. Павлова изтъкна, че над 20 хил. автомобила денонощно преминават през това трасе.

Благодарение на трасето, което днес бе открито, ще бъде облекчен транзитния трафик, изтъкна шефът на АПИ инж. Лазаров. С този участък от Западната дъга от Околовръстния път реално завършваме последната част от северната част на Софийския околовръстен път, коментира той.

Шефът на АПИ обясни,че има много къс участък, който все още липсва - мостът на Казичене, но строителните работи вървят усилено и се очаква в края на годината да бъде изграден. От екологична гледна точка ще се намалят много вредните емисии, изтъкна още инж. Лазаров.

Министрите и премиерът официално отрязаха лентата за откриване на участъка като премиерът се подготви с голямата ножица.