Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изразява категорично несъгласие с предложението да бъде увеличена вноската за здравеопазване с нови два процента.

Това увеличение във вида, в който е заложено, ще има ясен процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата в България за следващите няколко години, съобщиха от конфедерацията.

Нарушен ще бъде и социалният баланс между основните осигурители в Националната здравноосигурителна каса, тъй като ако бъде взето окончателно решение за повишаването на вноската, българският частен сектор ще поемат почти цялата тежест за формирането на бюджета на касата, заявяват от КРИБ. 

Този нарушен баланс, особено в период на изостряща се криза твърде вероятно ще доведе и до социално недоволство с непредвидими последствия. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подкрепя алтернативната идея - недостигът в бюджета на здравноосигурителната каса да бъде покрит с личните вноски на държавните служители, които до този момент имат минимален принос в здравното осигуряване, а същевременно са пълноправни ползватели на услугите, които то предлага.