Нова услуга на Агенция за социално подпомагане за отпускане на еднократна финансова подкрепа за отопление за компенсиране на увеличените цени на енергоизточниците през отоплителен сезон 2022/2023 г. е налична в Портала за достъп до електронни административни услуги на Министерство на електронното управление (МЕУ). Услугата е безплатна.

Право на допълнителната финансова подкрепа за отопление имат лица и семейства, които не са подавали заявление за отпускане на целева помощ за отопление в периода от 1 юли до 31 октомври 2022 г., както и получилите отказ заради превишаване на определената граница засредномесечен доход с 40 лв. или по-малка сума или заради непълна шестмесечна регистрация в дирекциите "Бюро по труда" при положение, че към 1 ноември 2022 г. продължават да са регистрирани. Не е нужно получилите отказ за целева помощ за отопление лица да подават ново заявление. Еднократната финансова подкрепа ще им бъде предоставена служебно, съобщиха от МЕУ.

50 000 бедни ще получат по 400 лева за отопление

50 000 бедни ще получат по 400 лева за отопление

За анонсираната мярка държавата отпуска 20 милиона лева от бюджета

Заявления-декларации ще се приемат от 1 до 14 ноември 2022 г. включително в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП) по настоящ адрес.

За да се заяви електронно услугата е необходим профил в Системата за сигурно електронно връчване, поддържана от МЕУ.

Финансовата подкрепа за отопление ще бъде изплатена еднократно през декември 2022 г.

На Портала за достъп до електронни административни услуги са посочени необходимите документи, които се подават заедно със заявлението и срокът за предоставяне на услугата.