Служителите на реда са готови за протестни действия, заяви пред БНТ Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

В протестна готовност са полицаите, пожарникарите и спасителите са готови за протестни действия. Причината е, че те няма да получат обещаното увеличение на заплащането на нощния труд. След като имаха уверение, че ще бъде ограничен извънредният труд и ще бъдат обезщетени с по-добро заплащане за нощния труд, вчера вътрешният министър Младен Маринов обясни, че средствата не достигат.

Бюджетът на МВР не стига и на Младен Маринов

Бюджетът на МВР не стига и на Младен Маринов

Все още няма име за главен секретар

Нощното дежурство започва в 02:00 ч. и завършва в 06:00 ч., за което полицаи, пожарникари и спасители получават по 25 стотинки на час. В края на миналата година им беше обещано да взимат по 50 стотинки на час, но министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви, че това няма да се случи.

Според Илия Кузманов основанието за липсата на пари по отношение на увеличение на допълнителните пари и вдигане на заплатите е неприемливо.

Илия Кузманов, синдикална федерация на служителите на МВР смята, че отново има грешка в планирането. Той е категоричен, че ще продължат да се борят за заплащането на нощния труд.

По думите му заедно с КТ "Подкрепа" и с Българския лекарски съюз са започнали кампания.

"Липсата на средства по-скоро като отношение, а не номинална стойност, причинява спад в доверието.Дори тези 50 стотинки са малко. На база на колективни трудови договори на много места това заплащане е над 1 и 50 стотинки. Тази година също е много тежка за МВР - пристигане на папата, евроизбори", каза Кузманов.

Според него липсата на колективни трудови договори в сферата на сигурността не дава устойчивост на процеса. Има широка палитра от Балканите, които ни изпреварват в това отношение. Реакцията е доста неприятна, вижда се в социалните мрежи, оставаме с впечатление, че някои се опитва да ни натрие носа, заради миналогодишното увеличение.

Според вътрешния министър Младен Маринов няма пари за увеличение на нощния труд на тези, които работят за МВР.

"След като направихме 10% увеличение на заплащането върху основната заплата се оказа , че няма финансиране и за нощния труд. Полицейската заплата се формира от още един показател прослужено време - реално 10% увеличение на основната заплата и прослуженото време е някъде 14%, което на практика не ми дава възможност да финансирам увеличение на нощния труд", заяви Маринов.