Главна дирекция "Жандармерия" охранява лидера на ДПС, тъй като срещу него има постъпили заплахи през февруари 2006 година.

Това обяви вътрешният министър Румен Петков по време на парламентарния контрол.

Петков отговори на въпрос на депутата от ДСБ Атанас Атанасов - законно ли е служители на жандармерията да охраняват Ахмед Доган, при положение, че той ползва и Националната служба за охрана. Атанасов попита и колко струва това на данъкоплатците.

В отговор вътрешният министър обяви, че съгласно Закона за МВР жандармерията изпълнява конкретни охранителни мероприятия, както в случая във вилната зона "Беловодски път" в столичния квартал "Бояна", където живее Доган.

По думите на вътрешния министър охраната се извършва съвместно с екипи на СДП и НСО по предварително изготвен план.

В правото си на реплика Атанасов каза, че Доган използва един автомобил на Народното събрание, като депутат, в същия момент ползва две коли на Национална служба за охрана, при това едната от които бронирана и закупена с негови лични средства. По думите на Атанасов трябва да се провери откъде лидерът на ДПС има пари да си купува бронирана кола.

Петков отговори, че не иска да навлиза в подобен тип "гаражна форма" на разговори. По думите на вътрешния министър, служители на жандармерията и Национална служба за охрана е изключено да пречат на граждани да преминават през столичния квартал "Бояна".