Три са възможните сценарии за развитие на кризата в Украйна според бившия премиер Иван Костов, като най-вероятен изглежда вариантът за нова студена война.

Костов изнесе публична лекция пред студенти от Нов български университет, гости и медии на тема „Рисковете от руско-украинската криза за сигурността на България".

Процесът на демократизация и стремеж към изграждане на силна пазарна икономика се е сблъскал с евразийските интереси на Москва и опитът Кремъл да запази модела на „командна демокрация" на територията на Украйна, анализира Костов.

Поради факта, че Русия е ядрена сила и заради наличието на няколко ядрени реактора на територията на Украйна е слабо вероятно според Изследователската лаборатория на Иван Костов да се стигне до конвенционален военен конфликт.

Много трудно ще бъде и възстановяването на суверенитета на Украйна без нова студена война, счита бившият премиер.
Такава ще настъпи при разцепление заради вътрешни конфликти, разпокъсване от външни сили, икономическа криза или дефолт на дълга, посочи той и бе категоричен, че именно това изглежда на този етап най-възможният сценарий.

Бившият лидер на ДСБ отбеляза и рисковете за България, които крие стартирането на студена война заради конфликта в България.
Това ще остави страната ни в санитарен кордон около Русия и в зоната на руските интереси, при това със заплашен суверенитет, предупреди Костов.

Несъмнено ще бъдем обект и на електронна и информационна война, което вече се случва, посочи той и призна, че дори самият той е бил заблуден от информацията за броя на напусналите Украйна руски граждани. Под натиска на Русия са подложени и всички български медии, като според Костов е възмутителен фактът, че нито една от тях не е отразила правилно позицията на европейските премиери, които са били дори по-крайни от американците.

Костов предупреди още, че студена война в Украйна ще означава България да бъде все по-отдалечена и периферна за Европейският съюз, което да я обрече на слабо развитие, като припомни последствията за нас от югоембаргото.

Ще се нарушат енергийните доставки и ще се съкрати стокообменът с Русия и Украйна, посочи още той. В крайна сметка това е много вероятно да доведе до икономическа криза. На последно място Костов все пак постави и опасността от бежански поток към страната ни.

Вторият и най-позитивен сценарий за Украйна, а именно запазване на нейната цялост и суверенитет ще настъпят само при пълно овладяване на вътрешните конфликти и провеждането на успешни избори, както и при гарантиране на демократизацията и съблюдаването на човешките права в страната. Ще трябва да се издържи на външната намеса от страна на Русия и да се уредят външните дългове на страната, естествено с помощ отвън, посочи Костов.

При евентуален военен конфликт, който според бившият премиер е слабо вероятен, това ще означава два допълнителни риска за България - радиационна опасност и въвличане във военни действия.

Според Иван Костов и неговите колеги от лабораторията позициите на българското правителство по отношение на събитията в Украйна са били добри. Нормално е те да не бъдат чак толкова радикални, защото сме много зависими от доставки на природен газ, посочи той.

България е успяла да демонстрира до голяма степен единна позиция от страна на премиер, външен министър и президент, както и да намери широка подкрепа от политическите партии в Народното събрание, което според Костов се е случило с изключение на позицията на „Атака".

Във външно-политически план страната ни се нуждае от възможно най-бърза и дълбока интеграция в Шенгенското пространство и членство в Еврозоната, защото една евентуална нова студена война ще продължи с години.

Трябва да поискаме от НАТО и разработване на план за отбрана на страната, както и създаване на единна позиция на държавите в басейна на Черно море, която да бъде отговор на доктрината за ограничаване на суверенитета на отделните държави.

Трето и последно условие за адекватно справяне с проблема е спиране на проекта „Южен поток", който представлява наказателна акция срещу Украйна, категоричен бе Иван Костов.

В по-далечен план бившият син лидер настоя, че вижда бъдещето в траен мир единствено при условие, че Русия стане част от общоевропейския път напред, включително от отбранителните й сили. Русия трябва да се интегрира в Европейския съюз, няма друг вариант, посочи той.

В отговор на журналистически въпроси след края на лекцията Иван Костов посочи, че според Конституцията на Украйна референдумът за присъединяване на Кримската автономия към Руската федерация е незаконен и няма как да бъде признат от никоя европейска държава.

Парламентът на Украйна е легитимен и правителството е легитимно, а бившият президент е свален с гласуване в парламента, настоя той.

Помолен да коментира за news.bg ролята и влиянието на партията на Олег Тягнибок „Свобода" в процесите в Украйна и обвиненията в краен национализъм Иван Костов отвърна лаконично, че именно гарантирането на правата на всички украински граждани е една от тежките задачи пред украинското правителство за успокояване на ситуацията.