Няма как всяка друга криза да се реши, ако не се разреши политическата. Разделена нация не може да годи големи цели като Шенген и еврозоната. Това заяви в ефира на БиТиВи евродепутатът Илхан Кючук.

По думите му България изглежда объркана отвън. Нямаме ясни позиции. Не можем да излъчим правителство. Очакванията на ЕС са да бъдем стабилен партньор, поясни той.

Евродепутатът коментира и темата за съдебната реформа. Кючук посочи, че ДПС е на линия за мащабна и дълбока съдебна реформа, но обърна внимание, че последното предложение на партията е било отхвърлено, само защото е предложено от ДПС. ДПС подкрепя институционалния ред, категоричен бе той.

Той коментира и оставката на Мария Габриел като еврокомисар. Сега България трябва да започне нова процедура, която да излъчи нов кандидат за еврокомисар. Притеснителен е обаче периода в който България няма да има еврокомисар, допълни Кючук.

Евродепутатът засегна и темата за Република Северна Македония. Той заяви, че гледа на РСМ като близка страна и поясни, че е в наш интерес тя да бъде част от ЕС. Илхан Кючук уточни, че не забравя обаче и темата за човешките права. Той бе категоричен, че действията на РСМ по въпроса са незадоволителни. Българите в РСМ трябва да се чувстват включени в политическия процес, но засега липсват инструменти за това, добави той.