Евродепутатът Илхан Кючюк е избран за председател на Партията на европейските либерали АЛДЕ.

Това се случи на 41-ия конгрес на партията, който се проведе в хибриден формат в Брюксел.

От ДПС съобщават, че партиите членки с голямо мнозинство са избрали именно евродепутата от Движението за един от двамата президенти.

Илхан Кючюк е роден през 1985 г. в Севлиево. На европейските избори през май 2019 г. е избран за втори мандат член на Европейския парламент от групата на Обнови Европа (Renew Europe). Член е на Комисията по външни работи и Делегацията на ЕП за конференцията за бъдещето на Европа. Той е постоянен докладчик на ЕП за Северна Македония и Узбекистан и също така заместващ член в Комисията по транспорт и туризъм и Комисия по правни въпроси. Илхан е първи заместник-председател в Делегацията на съвместния парламентарен комитет ЕС - Турция и заместващ член в Делегацията за връзки с Арабския полуостров.

През ноември 2015 г. е избран за заместник-председател на партия АЛДЕ, а през декември 2017 г. и октомври 2019 г. бива преизбиран с най-висок резултат сред всички кандидати. До момента бе временно изпълняващ длъжността президент на партия АЛДЕ.

Според самия Кючюк е добра новина, че един от новите президенти на АЛДЕ е от Източна Европа.

Ние изпращаме силно послание до гражданите в по-новите държави членки и в Западните Балкани, че техният глас се чува и могат да участват отвътре в европейските процеси, а не да бъдат статични наблюдатели, отбеляза той.