Илко Стоянов печели балотажа за кмет на Благоевград, съобщи БНТ. Все още не е ясно с колко процента той побеждава в надпреварата.

До момента са обработени данните от 14 секционни избирателни комисии - резултатът е 57 процента в полза на Илко Стоянов срещу 43 процента за другия претендент Румен Томов. Предварителните данни от двата щаба показват, че разликата между двамата е около 2000 гласа в полза на Илко Стоянов.

"Благоевград избра бъдещето. Трябва да покажем, че може по нов начин, почтено, това, което искат младите, останалото е работа." - заяви Стоянов.

"Хората от община Благоевград направиха своя избор. Имаше много сигнали за купуване на гласове, обърнали сме се към органите на реда, те са в компетенцията си да решават тези проблеми." - коментира Румен Томов.

Благоевград избира кмет на балотаж

Благоевград избира кмет на балотаж

Миналата неделя активността беше рекордно ниска - 27.75%

Пред журналисти Илко Стоянов обяви, че ще бъде кмет на Благоевград и ще се откаже от надпреварата в парламентарните избори, където е водач на листата на ИТН - партията, която го издигна и за кмет на Благоевград.

Избирателната активност е ниска - 28% или малко над 18 хиляди души са дали своя вот от общо 65 хиляди имащи право на глас. Балотажът е привлякъл само 500 избиратели повече от първия тур.

Има три подадени жалби и един сигнал по телефона. Всички са проверени, допълват от Общинската избирателна комисия.

Илко Стоянов и Румен Томов отиват на балотаж в Благоевград

Илко Стоянов и Румен Томов отиват на балотаж в Благоевград

Очакванията са по-висока избирателна активност на балотажа