Външният министър Николай Младенов нарече в ефира на bTV бившия шеф на НЕК Красимир Първанов „боклук". Вдъхновен от излъчен преди това репортаж за незаконно бунище, той поясни, че цялата ни държава се е превърнала в сметище, щом има хора от администрацията, които самоволно заемат позиция, противоречаща на тази на правителството.

Това е повече от пробив в националната сигурност, категоричен беше Младенов. Той заяви, че още не е ясно дали става дума за заговор или корупция, но при всяко положение деянието на шефа на НЕК не трябва да остава ненаказано.

Припомняме, Първанов вчера подписа на своя глава документ, за който се смята, че обвързва България със задължителното построяване на атомната електроцентрала в Белене. Енергийният министър Трайчо Трайков го уволни веднага след това и замина за Москва в опит да изясни ситуацията.

Николай Младенов беше категоричен, че в случая не става въпрос за жертване на чиновник, който да „прокара" непопулярно правителствено решение. По думите му политиката на управляващите за „Белене" до този момент е била особено внимателна точно заради наследени ангажименти, които страната ни не може да изпълни. За конкретното назначение на Първанов като шеф на НЕК отговаря министър Трайков, заяви Младенов.

По въпроса с посланиците с ДС-минало, министърът заяви, че волята на правителството е ясна и те ще бъдат прибрани и сменени. Николай Младенов подчерта, че проблемът не е в личностните качества на дипломатите, а в това, че две десетилетия след промените 40% от хората, представляващи България, са бивши агенти.

Според министъра нерешаването на проблема с бившите кадри на ДС през 1990г. води до това през 2011г. все още да има попкръстьовци в администрацията (явно отново визира К. Първанов - бел.ред.).

Външният министър обясни и изказването си в социалните мрежи: „Добре че има гоце на тоя свят, че бръкна в устата на лъва да извади слънцето, което свети за нас, за Европа, за Америка, за целия свят". Младенов призна, че повод за пиперливия коментар е огромното интервю на държавния глава, което го е подразнило изключително много.

Той изрази задоволството си от факта, че агентурният псевдоним на Георги Първанов („Гоце") е придобил нужната гражданственост и няма съмнение кого е имал предвид.

Не можем да седим безучастни, докато историята на последните 20 г. се подменя заради краткотрайни политически дивиденти", категоричен беше той. Не може да пишеш в писмо до Свободан Милошевич "Уважаеми другарю, ние Ви подкрепяме" и после да твърдиш, че си вкарал България в НАТО и ЕС, подчерта Младенов. По думите му президентът е подценил българския народ.

Николай Младенов поиска от държавния глава да публикува стенограмите от срещите им по времето, когато е бил министър на отбраната. Младенов подчерта, че в хода им е изнесъл факти за това, че по време на мандатите на Първанов бюджетите за отбрана са били буквално „изнасилвани" и са източвани големи суми пари. По думите на външния министър президентският съветник Кирил Ананиев е признал за далаверите, като ги е обяснил с големия политически натиск.

Николай Младенов посочи още, че е недопустимо човек на изборна длъжност като Първанов да се изживява като политически наблюдател и да казва на избирателите, че всъщност не гласуват за кмет, а показват отношението си към управлението на ГЕРБ. Министърът подчерта, че подобно отношение към хората винаги е било наказвано на вотовете от 1990г. насам.