Премиерът Бойко Борисов поиска от шефа на Националната служба за охрана ген. Димитър Димитров да затегне дисциплината във ведомството след поредния инцидент с кортежа на министър-председателя, станал вчера. Борисов възложи на финансовия министър Дянков да осигури финансиране за изграждането на полигон на НСО.

Премиерът разказа по време на днешното заседание на Министерски съвет, че при инцидента по пътя към Годеч шофьорът на бронирания автомобил е подходил изключително професионално, като е предотвратил челен сблъсък със завъртелия се „Пасат". Борисов посочи, че той е бил в пострадалото BMW X5 заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Премиерът помоли за „максимална култура на движение" и заяви, че винаги е настоявал неговият кортеж да спазва правилата и да се движи „бавно и внимателно", тъй като общественият отзвук от инциденти, подобни на вчерашния, е много голям и създава лошо име на НСО и "лимитът на търпение на хората намалява".

"Молбата ми е, въпреки всички мерки, които са взети, да продължи тази взискателност и да им обяснявате всеки ден, че когато се ударим не казват „шофьора Цецо или Иванчо се удари", а казват „Борисов се удари", все едно аз съм я карал тази кола там", обясни Борисов на шефа на НСО.

Премиерът даде пример с инструкциите, които дава на водачите на своя кортеж: "Има ли хора, те спират, въпреки дали е сигурно, дали не е, спират на пешеходна пътека. По-добре ние да отстъпим път на някого, отколкото ... ,сутринта едно момиче го пускаха там - дали са му ударили колата с юмрук по тавана, дали не - няма как да знаем".

Борисов посочи, че има случаи, в които водачите са твърде агресивни на пътя.

Той призова Димитров да затегне дисциплината в службата и да дава повече информация на медиите за инциденти като този в Годеч, за да бъде ясно на хората кой е виновен в дадения случай.

Ген. Димитров призна, че в последно време има рязко увеличение на броя на пътнотранспортните произшествия с коли на НСО, като, според негови данни, става дума за 20-30% ръст само в рамките на година.

По думите му подготовката на служителите е на добро ниво, но е проблем липсата на достатъчно голям полигон, където водачите да тренират за екстремни ситуации по пътя. Димитров посочи, че в момента се използва полигонът на баретите, но той не е достатъчно голям.

Премиерът отново апелира служителите на НСО да спазват правилата и инцидентите с тяхно участие да стават публично достояние и обеща да изпълни исканията на службата: Дянков да мисли как да започнем да правим полигон".

Междувременно стана ясно, че КАТ са установили, че за вчерашния инцидент с кортежа на Борисов е виновен шофьорът на другата кола.