Стратегията на България за националната сигурност датира преди Арабската пролет от 2011 г. и е абсолютно неадекватна. Страната ни се нуждае от нова отбранителна доктрина и нова доктрина за външната политика. Това заяви в БТВ бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

Той смята, че в такива периоди на трансформации, държави като България, трябва да са много внимателни. Нужна е силна дипломация и внимателни изказвания. Това в никакъв случай не е преосмисляне на геополитическата ориентация на България.

Според него основна заплаха е салафитския джихад, един от идеолозите му е Осама бин Ладен. Има промяна на представата за тероризъм, води се информационна война, терористичните атаки са инструмент в тази информационна война, счита Йовчев. Като целта е да се радикализират мюсюлманските групи в отделните държави

Бившият вътрешен министър смята, че терористи стават хора, преживели лична криза и започнали да търсят идентичност и съмишленици през салафитския ислям.

Йовчев подчертава, че хора се радикализират на основата на материали в интернет, както и на това, което чуват в джамиите, те всъщност нямат пряка връзка с ръководството на ИДИЛ. Проблем е липсата на достатъчно добра интеграция обществата.

Миграционният натиск от Африка и Близкия Изток ще продължава и без конфликти. Причина за това е високия прираст на населението и лошите условия на живот в повечето държави от региона, допълва Йовчев.

Във връзка със Сирия, бившият вътрешен министър счита, че не се очаква краткосрочно решение на конфликта, поради разпокъсания етнически състав на страната.

Йовчев отбелязва, че към момента Асад е фактор, но дългосрочни решения, трябва да се търсят без него. Възможен вариант, е такъв тип плана "Маршал" за подобряване на благосъстоянието на жителите на Сирия.

Според Цветлин Йовчев химическата атака в Идлиб е "брутален, нечовешки акт", но освен това е и провокация, защото никой от участниците в конфликта не може да извлече ползи от нея.

По отношение на Турция, която той определя като "непредвидим политически играч", може да се очаква едноличен режим на Ердоган и изнасяне на част от вътрешните проблеми навън.