Парламентът прие единодушно декларация по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи и за почитането на паметта на загиналите в Холокоста.

„Днес дълбоко скърбим за всички жертви на Холокоста, за всеки един от депортираните евреи в окупираните от Хитлер територии и изразяваме дълбоката си почит към тяхната памет", се заявява в нея.

С декларацията парламентът призовава трагичната съдба на жертвите на Холокоста да не се използва за политически спекулации. Депутатите осъждат всички прояви на ксенофобия, антисемитизъм, религиозна и етническа нетърпимост и се присъединяват към световната съпротива срещу тях.

Българското общество и най-вече младото поколение са в правото си да се гордеят със спасяването на българските евреи. То е послание за търпимост, доброжелателство и човеколюбие между хората от различен етнос, религия и култура.

Спазването на човешките права и тяхното гарантиране е задължително условия за мир и напредък и не подлежи на политически компонист, се заявява още в декларацията. Парламентът реши във вторник да заседава извънредно, като в сряда, ако не е приключен дневният ред, работата по него ще продължи, като депутатите ще имат възможност да направят допълнителни предложения.