За първи път в историята на Народното събрание в пленарна зала ще се обсъжда импийчмънт на президента.

По традиция пленарното заседание в сряда започна с обсъждане и гласуване на дневния ред за седмицата.
Като първа точка от него е обсъждане процедурата за предсрочно прекратяване правомощията на държавния глава.

Ако вносителите на обвиненията срещу Първанов успеят да съберат повече от две трети от депутатските гласове - 161 гласа, то искането за импийчмънт отива в Конституционния съд, който единствен може да вземе решението.

До един месец КС трябва да се произнесе по искането.

Вносители на искането са съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и група народни представители.
В подписката за внасяне на искането на процедура за импийчмънт на държавния глава се подписаха 162 депутати. В последствие обаче депутатите на Яне Янев - 8 на брой, обявиха, че може и да не гласуват "за", разсърдени, че премиерът е променил мотивите на ГЕРБ.

В понеделник те обявиха, че ако министър-председателят Бойко Борисов не си оттегли думите, че импийчмънта е заради критиките на Първанов към правителството, то те няма да го подкрепят.
Днес по-късно РЗС ще обяви решението си.

Импийчмънт е процедура, с която законодателен орган официално подвежда под отговорност лице, което е висш представител на властта, за държавна измяна, корупция или друго тежко престъпление. Импийчмънт невинаги означава отстраняване от длъжност - това е само формалното отправяне на обвиненията, подобно на обвинителния акт в наказателното право, и е само първата стъпка за евентуалното отстраняване. След като лицето бъде подложено на импийчмънт, законодателният орган провежда гласуване за вината му, което, ако е успешно, води до отстраняването му от длъжност.

Едновременно с това независимият депутат (преди от ПГ на РЗС) Цветан Цветанов подаде вчера заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му като народен представител поради лични причини.
Така депутатите, подписали се под внасянето на искането за импийчмънт, стават 161.

Мнозинството атакува президента по няколко текста на Конституцията.

Темата за импийчмънт се повдигна, когато президентът публикува стенограма от разговора си с финансовия министър Симеон Дянков по повод на скандала с репликата в телевизионно шоу на министъра и поисканата след това негова оставка.

От управляващата партия ГЕРБ смятат, че с публикуването са нарушени гражданските права на Симеон Дянков.

От мнозинството смятат още, че Георги Първанов системно е превишавал правомощията си като президент като се е месил в държавната политика, която е сфера само на правителството.

Към мотивите е добавено, че вместо да работи за единството на институциите, с последните си публични изяви президента умишлено създавал конфронтация между властите.

Миналото на президента също е атакувано - скрил е от обществото, че е бил агент на Държавна сигурност. Това е основният аргумент, който се изтъква от Синята коалиция, също подкрепила искането за импийчмънт.