На изборите за 41-во Народно събрание, насрочени за 5 юли, хората с увреждания с над 50 процента ще могат да гласуват в така наречената подвижна изборна кутия.

Едно от условията обаче е в състава на секционната комисия да постъпят минимум десет заявления от лица с трайни увреждания.

За да гласуват тези лица в дома си, трябва да подадат заявление по образец лично по пощата, факс или e-mail най-късно до 20 юни към общинските администрации, като прикрепят и копие от документ за инвалидност.

Двама членове на секционна комисия от различни партии ще отидат в дома на човека с увреждане в деня на изборите, за да може той да упражни своя вот и ще носят подвижната кутия плюс бюлетините.

Пак до 20 юни се приемат и заявленията за гласуване в друго населено място и по настоящ адрес, когато настоящият и постоянният са в различни населени места, уточниха от ЦИК.

По отношение подготовката на изборите за европарламент, говорителят на комисията Ралица Негенцова уточни, че жалбите за неправомерни агитационни материали се подават в районните избирателни комисии. Глобите варират от 500 до 5000 лв. за физическите лица и от хиляда до десет хиляди лева за служебните и юридическите лица.