Разполагаме с 240 млн. евро за шенгенските инструменти за следващите години.
Това заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков по време на конференцията на тема: „Готовност на България за присъединяване към шенгенското пространство", организирана от институт „Отворено общество".

Министър Петков посочи, че досега са инвестирани 77 млн. евро само в техниката за външните граници, но по думите му това е основен момент за гарантиране сигурността и спокойствието на ЕС.

Следващите две години са планирани 161 млн. евро в инвестиционни проекти по шенгенските изисквания.
Според министър Петков 2011 г. е един амбициозен, но изпълним срок, който българското правителство е заявило за присъединяване към Шенген.

Министърът посочи още, че от 2008 г. започва мониторинг на външните граници на ЕС.

Той допълни, че подготвеният от „Отворено общество" доклад е много солиден и тази публична дискусия има за цел българските граждани да разберат какво е Шенген и какво ще им донесе.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова също посочи като ключов момент за приемането ни в Шенген сигурността на границите.
Тя каза, че границата на ЕС от България е 1647 км., заради което видимият напредък в областта на граничния контрол заслужава да се отбележи.
Грънчарова посочи, че ако има фундаментални ценности в ЕС, то това е свободното движение - както на хората, така и на стоки и услуги.
По думите й, българските институции ще се мобилизират 2011 г. да се превърне от амбициозна в напълно възможна цел.

Зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев посочи, че основната работа на неговото министерство е уеднаквяване на мерките за визовите стандарти с тези на Шенген.

От началото на 2008 г. от министерството са разработили различна визова политика, променени са таксите за издаване на визи, промяна има и в консулските ни служби.
По думите му се набляга на обучението и квалификацията на персонала в консулските служби.

Зам.-министър Керемедчиев посочи, че от тази година започва проверка от ЕС на консулските ни служби в Скопие, Ниш, Белград, Истанбул, Киев, Одеса, Москва, Кишинев и Санкт Петербург.

Докладът на институт „Отворено общество", който бе представен на конференцията представлява мониторинг за напредъка на страната в изпълнение на шенгенските изисквания по отношение на законодателството, граничния контрол, визовата политика и миграцията.

Според този доклад планираният от България срок за присъединяване към Шенген през 2011 г. за сега е реалистичен.
В същото време обаче, се отчита забавяне в изпълнението на част от необходимите мерки и се изтъква нуждата от спешно приемане на национална стратегия за управление на миграционните процеси.