"Лютви Местан няма такава стратегическа дълбочина, инеженерът на новата му партия е на юг от България". Тази теза застъпиха коментаторите в ефира на Нова телевизия - Димитър Иванов, известен като последен началник на Шести отдел в Шесто управление на Държавна сигурност и бившият посланик на България в Москва Илиан Василев.

Според тях новината за забраната за влизане в Турция на Ахмед Доган и Делян Пеевски се разпространявала от отцепилите се ДПС депутати около Местан от десетина дни, но се възприемала по-скоро като шега или като психоатака.

Димитър Иванов, известен като последния началник на Шести отдел в Шесто управление към Държавна сигурност, намекна, че именно южната ни съседка Турция стои зад действията на Местан. "Самият той няма такава стратегическа дълбочина", убеден е Иванов, който се подвизава като лидер в Института по теория и практика на лидерството "Стефан Стамболов".

Припомняме, че именно в това си качество той връчи престижна награда на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, която повдигна много въпроси и възмущение. "Наградата не е за цялостен принос към държавата, съществува селекционна комисия, която целогодишно следи постиженията на държавниците у нас", обясни Иванов. По думите му, Доган не дошъл на връчвнето, за да не насочи целия медиен интерес към себе си вместо към конференцията.

Според Иванов онова, което се случило с Местан и изгонването му от партията, било очаквано. Поведението му след сваляне на собственото му правителство изглеждаше все по-ненормално, обяви Иванов. Самолюбие и самоопиянение от езика му вижда той у Местан, като го намира и за лековат.

Бившият ни посланик в Русия Илиян Василев, който пък има забрана да влиза на територията на тази държава, също коментира защо Пеевски и Доган са с отрязан достъп до Турция. По думите му Доган държал проруска реч и това обяснявало всичко. В информационната война между Турция и Русия падат жертви, поясни той. Медиите на Пеевски са най-проруските и най-антитурските, аргументира Василев забраната за ДПС депутата. 

"Най-доброто за България е дистанция и от Русия, и от Турция, но без  да разваляме отношенията", препоръча дипломатът Василев.