Въпреки че много страни участват в проекта „Набуко", на практика не могат да предприемат сериозни стъпки, защото не могат да намерят достатъчно газ за напълването на газопроводите. Ако искат с думи да напълнят тези тръби - могат, но, ако искат да ги напълнят с газ трябва да преговарят с Иран.

Това заяви по време на пресконференция посланикът на Иран у нас Н.Пр. Голамреза Багери, поводът за която бе 32-рата годишнина от победата на Ислямската революция на Иран.

Вече и развитите страни имат нужда от енергия, а Иран може да помогне., каза още той.

По думите му Европа не се възползва от залежите, които има Иран.

Ислямската република произвежда 4 млн. 250 хил. барела петрол дневно и 600 млн. куб. м. газ дневно, част от който се изнася.

За да тръгне ирански газ по „Набуко" трябва да се махне незаконното ембарго над Иран.", категоричен е посланикът.

Всички успехи, които имаме сме постигнали сами, под наложено ембарго. Съжаляваме, че сме подложени на ембарго незаслужено, но ние го превърнахме във възможност. Тези забрани не станаха пречка за нашето развитие.", подчерта посланикът на Иран в България.

САЩ и неговите приятели се опитваха да ни изолират, а в момента сами попаднаха в тази изолация. Промяната в региона сега го показва.", отбеляза още той.

Иранският посланик подчерта, че страната му държи на договорите, които подписва и в този смисъл Иран е сигурна държава в световен мащаб.

Ние губим от несигурността в региона и полагаме всички усилия за постигане на мир, подчерта посланик Багери.

Той заяви, че страната му полага големи усилия в борбата с преноса на наркотици. Той посочи още, че в Иран има над 3 млн. бежанци.

Посланик Голамреза Багери направи паралел между Франция и Иран.

По думите му въпреки, че Франция претендира за човешки права, страната не е успяла да изтърпи няколкостотин роми и по нечовешки начин тези хора са били изведени от страната.

Води се двойствена политика в областта на човешките права, но никой не надигна глас срещу това, каза Н.Пр. Багери.

Той подчерта, че отношенията на България с Иран са приятелски и сърдечни.

Нямаме никакви проблеми в Република България. Нашите политически отношения навършват 115 години.", каза посланикът.

Той посочи, че от една година насам има възход на икономическите отношения между двете страни.

През 2010 година има възход и на износа, и на вноса. Двойно е нараснал и стокообменът между България и Иран, дори на фона на ембаргото, което Ислямската република изтърпява.

„България е страна, която в Иран е обичана." каза посланик Багери.

На въпрос как би коментирал ситуацията в Египет и Тунис, посланик Багери отговори с иранска поговорка, според която един човек винаги би могъл да бъде измамен, но цял народ никога.

Близкият Изток е много сложен регион, каза той и допълни, че промените, които настъпват показват, че хората искат да си върнат свободите.

Той подчерта, че събитията, които се случват в момента не могат да се сравняват със събитията в Иран след президентските избори през 2009 година.

Действията на хората в Египет са действия в посока на искане на свобода, а събитията в Иран бяха ръководени от другаде, извън страната.", подчерта Н.Пр. Галамреза Багери.

Когато няколко милиона защитават на улицата своите ценности, не може да се направи нищо.", каза посланикът.

По думите му историята показва, че диктаторите до последния миг не се отказват от своите силови мерки.