Отчуждението и апатията , недоверието на гражданите в институциите и партиите е вече на критичния праг". Това заяви президентът Георги Първанов на пресконференция по повод изминалата една година от неговия втори мандат.

Това държавният глава каза по повод констатацията си за силната незаинтересованост на българските граждани от политиката и ниската избирателна активност, които обаче са оправдани на фона на избледняващото лице на политическите партии и стесняването на политическата база.

Три часа и 22 мин. продължи пресконференцията на държавния глава. Президентът отговори както на въпроси на медиите, така и на въпроси на зрители, зададени на специални телефони и чрез ефира на БНТ. 400 въпроса към президента постъпиха по телефона и над 370 по интернет. От президентството обещаха, че на всички въпроси ще бъде отговорено и президентът се ангажира с това.

Пресконференцията се провежда при огромен медиен интерес в зала 6 на НДК.
Първанов доведе вицепрезидента Марин, членовете на своя екип, близки свои симпатизанти от инициативния комитет издигнал го за кандидат за втори мандат - Нешка Робева, Любо Ганев, проф. Божидар Димитров.

Още в началото на своето изявление държавният глава акцентира върху състоянието на политическата ситуация у нас, давайки пример за това, че дебатът в българската политика се свежда до проблемите между партиите и до междуличностните отношения.

Питам се това ли е перспективата на българския политически дебат?", попита президентът и допълни, че доверието в партиите е обратно пропорционално на нарастващия им брой, който сега надхвърля 300.

Дебатът в българската политика се свежда до проблемите между партиите и до междуличностните отношения.  

В мерките, които Георги Първанов изброи, като важно за политическото развитие на страната бяха промените в изборното законодателство.

По думите на Първанов самото законодателство не създава усещане у българите за стабилност и сигурност; самите българи не се чувстват наистина представени в институциите.
Именно като начин за оздравяване на политическата система, президентът посочи необходимостта от промени в закона.

Изключително важно е въвеждането на мажоритарно начало в рамките на смесена избирателна система и прилагането на пряка демокрация, каза Георги Първанов.
Той обясни, че хората искат да избират личности и все по-трудно се примиряват да участват в избора на изхабени или компрометирани политици, които дълбоко са се скрили в пропорционалните партийни листи. 

По думите на президента личният избор трябва да доведе до по-адекватно политическо представителство, което ще ограничи и купуването на гласове и популизмът.

Като второ - но явно акцент на днешната пресконференция, Първанов открои нуждата от провеждането на референдуми, като обясни, че България е може би единствената държава, в която не се прилага пряката демокрация по важни за обществото и държавата въпроси.

"Готов съм, на финала на дебата по изборното законодателство да предложа официално на парламента референдум за въвеждане на смесена избирателна система", заяви държавният глава.

Георги Първанов посочи, че са необходими промени в президентските правомощия като се възприеме самостоятелна възможността държавният глава да предизвиква национални референдуми. За тази цел е необходима промяна в чл. 98, т.1 от Конституцията на България, отбеляза той и поясни, че повдига въпроса, защото сега президентът може само да се обърне с молба към парламента да задвижи процедурата.
"Това не е в полза на идеята да оздравим и да намерим друг облик и друга ефективност на българския политически модел", коментира  Първанов и подчерта, че възнамерява да направи официално предложение за допитване до народа по този въпрос и по други конституционни проблеми, засягащи предзидентските правомощия, но ще го направи през втората половина на мандата си, за да няма съмнения, че би се възползвал от подобна редакция.

Президентът поясни, че до този момент референдум не е провеждан и заради притеснението от легитимност при ниска избирателна активност: притеснението, че няма да може да се прескочи бариерата от 50+1.

Първанов предложи една своя инициатива - референдумът да се признава за легитимен, ако на него са гласували не по-малко избиратели, отколкото на последните парламентарни избори.
Това е принципът на "динамичния критерий", който е измислен от мен, уточни Първанов. 
Той  засегна и въпроса за качеството на избирателните списъци и нахвърли редица идеи за дебат, сред които въвеждане на адресна регистрацция, изработване на избирателни списъци само по адресна регистрация, които да се актуализират всяка година, независимо дали в същата година има избори. Според държавния глава са необходими организационни и функционални промени в ГРАО. Той предложи и обсъждане на идеята за издаване на избирателни книжки.
Първанов открои опасността от местните референдуми, но по въпроси от национално значение, визирайки предстоящия такъв в Бургас по въпроса "за" или "не" петролопровода Бургас-Александруполис. Какво би станало, попита Първанов, ако от Свищов кажат не на АЕЦ Белене, ами ако в Суходол направят референдум...

По мнението на държавния глава в един нов Закон за политическите партии би следвало да се обмислят промени, които да гарантират ситуирането на партиите под контрола на гражданското общество и легитимацията на гражданското начало в тяхната дейност. 
 Според Георги Първанов би трябвало да се завишат критериите за регистрация на партии, необходими са и драстични промени, които да доведат до прозрачност и ред в партийните финанси. 

Путинизация у нас има. Българската опозиция се е путинизирала, защото ляга и става с името на Путин. 

В началото на своето изявение президентът посочи, че с екипа си са решили да потърсят прекия диалог с журналистите и гражданите.

Той благодари на всички, които са се отзовали на поканата и поясни, че това изявление не е толкова отчет, колкото желание да се представят вижданията за бъдещето.

„Опитвал съм се да формулирам ясно и обстойно приоритетите на президентската власт.
Не виждам никаква причина да ги актуализирам непрекъснато, както правят други институции", каза още Първанов, обръщайки се към критиците си, че рядко взима отношения по конкретни проблеми и продължи с, по думите му, основни и важни негативни явления.

Президентът заяви по време на безпрецедентната си видео-пресконференция в НДК, че България е на път да възстанови ролята си на ключов фактор в енергетиката и посочи приоритетите в тази насока. Сред тях е реализацията на газопровода НАБУКО, за което държавният глава каза, че ще се включи активно, включително чрез срещи в страните потенциални източници на пренос на газ.

Битката за АЕЦ "Козлодуй" не е самоцелна, каза президентът и изтъкна, че няма нито една експертна оценка, която да показва, че реакторите са опасни и трябва да бъдат преждевременно закрити.

Като изключително успешни за България определи президентът пакета от договорености с Русия. Колкото повече газопроводи и нефтопроводи, сред които е и Бургас - Вльора, толкова по-добре за България, каза Първанов.

По повод на исканията за предсрочни избори, президентът изрази убеденост, че няма да има такива.

Трябва да се разбере, че резултатът от едни избори - местни например, не е основание да се иска промяна в парламентарното статукво, заяви той.

Според  Георги Първанов не може да има предсрочни избори, защото имаме стабилна икономическата ситуация, има и мнозинство, чиято стабилност няма да  бъде накърнена.

 „Мисля, че вместо да се апелира за непрекъснати, перманентни предсрочни избори, най-добре е партиите, които имат амбицията да управляват да се готвят сериозно, защото има голяма разлика между това да си в опозиция и това да си в управлението", допълни Първанов.