Министерството на транспорта е изпратило вече писмо до генералния директорна ГД „Транспорт и енергетика" на Европейската комисия Матиас Рюте.

Заедно с официалното писмо и прикачена и декларацията на българските автомобилни превозвачи.

Писмото е свързано с продължаващата вече седем дни пълна блокада на трафика по шосейните връзки на българо-гръцката граница.

С него българската страна отправя молба за спешно съдействие за осигуряването и гарантирането от гръцките власти на поне един постоянен коридор за преминаването на българските автомобили, осъществяващи превози на пътници и товари до и през територията на Република Гърция.

Молбата на Министерството на транспорта е ЕК да обърне внимание на компетентните власти в Гърция, че подобна ситуация, без каквато и да е реакция от тяхна страна, на практика засяга основните свободи на гражданите в ЕС.

Доброволци на БЧК раздават пакети с минерална вода и храна на чакащите от двете страни на границата. 

Засегнати са и основополагащи принципина Единния вътрешен пазар на Общността с всички произтичащи от това последици за нарушителите на тези правила (Регламент на ЕС 2679/98).

В писмото се казва още, че българската държава приема правото на гражданите на ЕС да изразяват своя протест във връзка с идентифицирани от тях слабости и несъвършенства в обществения живот, в т.ч. и правото на гръцките земеделски производители, но не и в случай, когато този протест нарушава основни права и свободи за други граждани на Европейския съюз.

В конкретния случай, от блокадата, издигната от гръцките земеделски производители на всички ГКПП по българо-гръцката граница, понасят загуби най-вече автомобилните превозвачив България и други страни-членки на ЕС.

В много от случаите става въпрос за превоз на пътници, които имат определени дни за пътуване до или от Гърция или превоз на малотрайни стоки с определен срок на годност и транспортиране, валидността на който вече е изтекъл или изтича в близките дни.

Българската страна прави подробни изчисления и анализи на понесените загуби.

Едновременно с това посланикът ни в Атина е провел среща в гръцкото Министерство на външните работи, на която настойчиво е поискал съдействието на гръцките власти за осигуряване на коридор за безпрепятствено преминаване на българските превозвачи.

От своя страна, в рамките на провеждащия се в Брюксел Съвет по общи въпроси и външни отношения, министърът по европейските въпроси Гергана Грънчароваразговоря с първия заместник-министър на външните работи на Гърция Йоанис Валинакис.
Грънчарова поиска бърза намеса на гръцкото правителство за вдигане на блокадата на българо-гръцката граница и нормализиране на ситуацията.

До нашите дипломатически представителства в Гърция са изпратени инструкции да оказват в максимално възможна степен съдействие на българските граждани и фирми, засегнати от протестните действия на гръцките фермери.

Към момента ситуацията по българо-гръцката граница остава критична. Най-тежко е положение на Кулата - Промахон.

Повече от 400 ТИР-а, десетки автобуси и коли бяха блокирани през деня. Опашката надмина 8 километраи достига петричкото село Марикостиново.

В късния следобед 150- ТИР-а бяха пропуснати.

Екипи на БЧК раздаваха пакети с минерална вода и храна на чакащите. След съгласуване с гръцките гранични власти българските доброволци са преминали границата, за да подпомогнат и километричната опашка от другата страна.

На останалите гранични пунктове "Илинден" и "Капитан Петко войвода" обстановката е спокойна.