България иска от Европейската комисия да задейства защитен механизъм за българските производители на яйца. В Министерство на земеделието и храните вече подготвят писменото искане към Комисията, съобщават от ведомството.

Днес министър Георги Тахов се е срещнал с представители на Асоциацията на промишленото птицевъдство, които настояват за това. От началото на годината, от януари - до юни 2024 г. се наблюдава сериозно увеличение на вноса на пресни кокоши яйца от Украйна спрямо същия период на миналата година.

В МЗХ са отбелязали негативните пазарни тенденции в резултат на вноса от Украйна.

Министър Тахов им е припомнил, че България направи първата крачка в защита на производителите, с въведен защитен механизъм с активиране на тарифна квота, извън която се прилага мито по вноса на яйца от Украйна, на базата на Регламент (ЕС) 2024/1827.

Съгласно Регламент (ЕС) 2024/1392 временните защитни мерки срещу неблагоприятно въздействие върху пазара могат да бъдат въведени за определен период, за да се противодейства на негативните тенденции. За да наложи такива мерки, е необходимо Комисията в срок до четири месеца да направи оценка на състоянието на пазара на Съюза или на пазара на една или няколко държави членки на съответните продукти.