От вчера България говори с нова яснота и категоричност по отношение на по-нататъшното задържане на сестрите в Либия и по-бързото им връщане в България.

Това заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински в специално изявление след заседание на председателския съвет.

Той каза, че като член на Европейския съюз България ще постави конкретните си искания за решаване на процеса срещу българките.

По думите му на председателския съвет е решено 18-те български евродепутати още на първото заседание на Европейския парламент да поставят въпроса и да искат подкрепа от съюза.

Ще продължим активното заявяване за подкрепа от всички наши партньори, заяви още Георги Пирински.

По думите му пред тях България ще изтъкне нарушението на съдебния процес срещу българките, недопускане на свидетелските показания на българската защита, както и незачитането на становищата на световни експерти.

Парламентарният шеф обясни още, че е отправил препоръка към депутатите в предстоящите им изяви да изтъкват констатациите на българската страна.

Запитан за идеята на Петър Стоянов за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност към президента и дали председателският съвет е подкрепил идеята, Пирински не отговори конкретно, а обясни, че Петър Стоянов е изразил това свое разбиране и че това не е било негово категорично искане.

Относно идеята на Николай Камов за създаване на специален фонд за българските медици председателят на Народното събрание уточни, че това не е обсъждано днес на съвета.
Според него отделните парламентарни групи трябва да подготвят обръщения с позицията на България и очакванията ни и те да бъдат изпратени до техните партньори в различни европейски институции.

Според Георги Пирински Народното събрание трябва да е готово да окаже помощ на семействата на медиците, както и на неправителствените организации, ангажирани с въпроса.

Според него предстоящите Коледни и Новогодишни празници няма да се отменят, но България трябва да даде знак, че те не са безоблачни тази година.