Не можем да предоставим комплексите C-300 в рамките на решението на Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна, тъй като няма да има с какво да защитаваме нашето небе.

Този пример даде военният министър Димитър Стоянов в студиото на БНТ, обяснявайки решението си за консервативен подход. Ще подходя консервативно към това решение на НС, тъй като армията има конституционни задължения, заяви Стоянов.

"През първия период имаше 3 доставки, които бяха направени от Министерството на отбраната - каски, бронежилетки, това беше при редовното правителство. Служебното правителство е предоставило 350 медицински комплекта за обслужване на 35 000 ранени, както и 35 000 комплекта дрехи и обувки. Сега сме в етап на подготовка за изпълнение на решението на 48-ото Народно събрание. "Какво въоръжение, за съжаление, не мога да споделя, тъй като документът е класифициран", заяви Стоянов. Припомняме, че до края на тази седмица от Министерство на отбраната бяха обещали да са готови с анализ и списък на това, което може да бъде предоставено.

В момента се работи по въпроса за транспорта на предоставяната помощ, като това ще стане както по въздух, така и по земя. За целта страната ни е потърсила съдействие от САЩ и Великобритания. Пратката ще бъде наведнъж, като за транспортирането ще бъдат използвани над 9 самолета Боинг C-17.

Закъснели сме с процеса с модернизация на българската армия, посочи не за първи път министърът, като обясни, че армията ни е изостанала тотално в модернизационно отношение. "Има за какво да се срамуваме днес", посочи Димитър Стоянов.