Споразумение за икономическо сътрудничество между България и Виетнам подписа  в Ханой премиерът Сергей Станишев.

Българска правителствена делегация пристигна по-рано днес на офциално посещение във Виетнам.

Подписан бе и договор за сътрудничество в областта на туризма, който предвижда приемането на виетнамски работници в сферата на туризма при облекчен режим.

Двете страни подписаха също план за сътрудничество в сферата на здравеопазването, съобщи БТА.

Съгласно него българските граждани ще могат да се лекуват във Виетнам планово, с предварителна резервация и на взаимни начала. Основната точка в спогодбата обаче е предвидената възможност за обмен на пациенти между София и Ханой.

Основните цели на подписаните между двете правителства документи са: да бъде засилен търговския обмен и икономическото сътрудничество между България и Виетнам, в области като енергетиката, фармацевтиката и химията, съобщава Дарик радио.

В Ханой българският премиер беше посрещнат на официална церемония пред сградата на Президентския дворец.

След среща на четири очи между Сергей Станишев и премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг бе даден ход на пленарните разговори между официалните делегации на двете страни.

В началото на разговорите премиерът на Виетнам е подчертал важността на партньорството с България, особено след влизането на страната ни в Европейския съюз и присъединяването на Виетнам към Световната търговска организация, допълва Дарик радио.

По думите на председателя на Държавната агенция по туризъм Марио Ал-Джибури идеята на спогодбата в областта на туризма е добре подготвени работни кадри от Виетнам да попълнят недостига на работна ръка в наши курорти.

Според него увеличаването на кадрите по българското Черноморие с 20-30% ще допринесе за повишаването на качеството на обслужването. Предстои да се уточнят възможностите за за това, както и вариантите за облекчен визов режим за потенциалните работници.