Парламентът отхвърли проекта за промени в Конституцията, с който се предлагат избори 2 в 1 за национален парламент и за европейски парламент.

Тъй като става въпрос за конституционна промяна гласуванията са три.

За да бъде прието такова предложение са необходими три четвърти от всички гласове и се провеждат три гласувания в различни дни.

Ако се съберат в подкрепа на предложението по-малко от три четвърти от гласовете на депутатите, но не по-малко от две трети от всички народни представители, тогава предложението се представя в срок между 2 и 5 месеца отново в зала.

Председателят на парламента Георги Пирински направи поясненията, след като законопроектът на НДСВ не получи подкрепа.

При днешното първо гласуване от 189 депутати само 79 гласуваха „за", 101 се обявиха против, а 9 гласуваха „въздържал се".

Заради малкото събрани гласове в подкрепа на предложението за конституционна промяна на първо четене, то отпада тотално и не би могла процедурата за второ и трето четене да бъде продължена.

Ако бяха събрани 160 гласа „за", можеше въпросът да влезе за гласуване в зала в срок от 2 до 5 месеца.

Пресметнато, ако депутатите бяха гласували в подкрепа означава, че второто гласуване би могло да се състои след най-малко два месеца - май месец, когато мандатът още не е изтекъл.
Това поясни един от вносителите на проекта за промени Камелия Касабова в кулоарите на парламента.

От името на НДСВ Станимир Илчев изрази неудовлетвореност от гласуването и съжаление, че мнозинството не възприе идеята за избори 2 в 1.

Избирателната активност щеше да е много по-висока, ако предложението бе прието, изтъкна той и отново заяви, че резултатите биха били позитивни, а не конюнктурни.

Илчев отхвърли обвиненията за тясно партийни мотиви за предложението за избори 2 в 1.

„Интерес щяха да имат българските граждани, а българският избирателен процес щеше да спечели чистотата на изборите, която сега не е гарантирана", заяви Илчев в защита на предложението.

Той изрази благодарност към представителите на опозицията, които подкрепиха вносителите и отново изрази несъгласие с аргументите на противниците на идеята за едновременно провеждане на изборите.

Станимир Илчев е категоричен, че предлаганата конституционна промяна е постижима и не би предизвикала трус в политическата система на страната или институциите.

Той упрекна опонентите от БСП, че са избегнали да питат Конституционния съд за казуса, въпреки обявеното такова намерение.

Вчера по време на дебата те донякъде се увлякоха в ролята на Конституционен съд, отговаряйки от негово име без да се допитат, коментира Илчев.

Той заяви, че НДСВ възнамерява до края на мандата да се концентрира върху други законопроекти и посочи като приоритетен Закона за референдумите.