Протурско сдружение иска България да приеме специален закон за капсулиране на турците в съседните на републиката страни. В съзвучие на източната традиция на пазарене, без да вземат предвид облика на християнска Европа от сдружението дори твърдят, че: "подобен закон ще допринесе за фундаменталната Европейска ценностна система".

"От сдружение „Алтай“ сме на мнение, че Република Турция на основание двустранните спогодби с България и на основание на правната норма– Jus sanguinis "Кръвна връзка", трябва да приеме, специален закон за подпомагане запазването на езиковата и културна идентичност на турците, живущи в съседни на Турция страни и в Балканския регион. Подобни закони съществуват във много Европейски страни, включително и в България „Закон за българите в чужбина“, уверява Джевдет Мустафа на страницата на thaber.bg. (запазена е автентичната граматика на цитата - б.р.)

"Законът (който капсулира турците на територията на съседните на Турция страни - б.р.) ще допринесе и за засилване на икономическите взаимоотношения между двете страни. Нашата цел е да започне, първоначалното разглеждане и обсъждане проекта в турския парламент", се казва в интервю на Джевдет Мустафа - представител на сдружение "Алтай" пред thaber.bg.                                  

Те се опитват да приравнят исканият от тях закон със "Закон за унгарците живущи в съседни държави", за които уверяват, че бил актуален към днешна дата.

От сдружение "Алтай" признават, че били подготвили законопроект, който първо да бъде приет от Турция. "Ние подготвихме за приемане от Великото Национално Събрание на Р. Турция. Той е идеен проект и най-вероятно ще претърпи доста промени, понеже ние не познаваме правната рамка на Турция", признават от сдружението.

Запитани дали съседните на Турция страни няма да приемат като намеса във  вътрешните си работи, приемането и прилагането на такъв закон, Джевдет Мустафа обяснява, че законът няма да има екстериториална сила (Право на дипломатически представители на територия в дадена страна да се подчиняват на законите само на своята страна -б.р.).

При прилагането на Закона, турските държавни органи, няма да извършват никакви държавни административни дейности на териториите на съседните държави и на държавите от Балканския регион.

Докато изучават правната рамка на съседна Турция, от неправителствената организация критикуват българските политици, че въпреки прокламирания от тях "български етнически модел", такова нещо нямало.

"На всички е известно, че такова нещо няма, или ако има, то това е етнически модел, който цели ограничаване на етно-религиозните права на малцинствата в „комунистическите“ рамки", се казва в интервюто на Джевдет Мустафа.

Според експерти думите му: "В България за изминалите 26 години „демокрация“, човешките права на малцинствата, включително и религиозните, са оставени почти на същото ниво, на което бяха през Комунизма", биха могли да се тълкуват и като разклащане на демократичните устои на държавата.

Джевдет Мустафа твърди, че имало проблем с изучаването на турски език, както и с липсата на избор на храна в детските градини.

Припомняме, от година същото сдружение уверяват, че липсва халал (разрешена - б.р.) храна в детските градини. "Спецификата на храната е неразделна част от изповядването на Исляма", уверява Мустафа. От думите му става ясно, че не е съгласен с решението на Министерския съвет, че образованието в България е светско.

Мустафа привежда пример със сериен убиец, че в затвора се спазвало изискването да не се дава свинско на тези, които твърдят, че са мюсюлмани. "Подали сме жалби и до ЕК, подкрепена от стотици мюсюлмани от региона, както и до КЗД, и очакваме съдействие от тези инстанции", се казва в интервюто на електронното издание.