Да се „възроди" ергенският данък и всички хора без деца у нас да плащат 5% от заплатата си заради това. Тази идея са заложили от Българската академия на науките и изкуствата в проекта си „Българска национална доктрина". Предложението е да се създаде един фонд, в който българите, които не са създали поколение след 30-тата си година, да внасят част от работната си заплата. Събраните пари пък след това да бъдат използвани в помощ на държавата за отглеждането на децата, лишени от родителска грижа.

„От 1934 година до 1992 година у нас има такъв ергенски данък, койот се дава от 30-та до 50-та година на всеки човек, който няма дете. Този данък едни години е бил в размер на 5%, а след това и на 10% от заплатата", обясни проф. Григор Велев от БАНИ в ефира на Нова телевизия. Целта на този данък тогава е била да се принудят младите да се женят по-рано. Проф. Велев представи и друга интересна статистика, според която преди 60 години средната възраст за сключване на брак е била 20-години. След 30 години тя става 25 години. А през последните години 43% от съвместно живеещите двойки не са женени.  „Много от тях декларират децата си като на самотни майки, за да получават 165 лева помощи", изтъкна проф. Велев.

Социлогът Мира Радева се обяви обаче против подобна идея за връщане на ергенския данък и дори предрече, че подобна промяна няма как да мине в едно свободно и демократично общество. „Сега се раждат повече деца от безбрачни двойки", също се допря до цифрите Радева. По думите й никой не може да се бори срещу естествената склонност на хората да създават различни връзки.

Въпреки това от БАНИ са разговаряли с представители на всички парламентарни групи в 43-тото Народно събрание и са се разбрали идеята да бъде разгледа на заседания на ресорните парламентарни комисии.