Парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) внася в деловодството на Народното събрание, изработен от тях Законопроект за изменение и допълнение на Закон за домашното насилие.

На брифинг в Народното събрание депутатът от партията на Слави Трифонов Цветан Предов обясни, че семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото. Превенцията е механизъм за защита на държавата.

Борисов: Аз се дръпнах, и Кирил, и Асен да го направят

Борисов: Аз се дръпнах, и Кирил, и Асен да го направят

Трябва експертно правителство, което да изкара пълен мандат

Със законопроекта се предвижда подход, който да гарантира спирането на домашното насилие и да гарантира физическата и психологическата защита, което да доведе до намаляване случаите на домашно насилие, обясни Предов.

Със законопроекта целта е да се дадат решения за действия и механизми за рецидива на домашното насилие. Законопроектът съдържа три и повече механизми.

Гражданите се чувствителни на темата домашно насилие и следва да се има предвид, че част от текстове в Истанбулската конвенция с решения на Конституционния съд не съответстват на Конституцията на Република България, каза още Цветан Предов.

ИТН ще направят всичко възможно, за да може обществото да почувства отговорността на държавата.

Тошко Йорданов уточни, че ИТН няма да подкрепи инициативата на БСП за джендър идеологията. Той бе категоричен, че няма да позволи ИТН да участва в политически заигравки.

От ИТН отказаха всякакви въпроси за бюджета и за изтеклите имена в медийното пространство за премиер и министри от коалицията ПП/ДБ.

Много се надяваме първо да има редовно правителство и тогава да започнем работата по бюджета, коментира по-късно в кулоарите на парламента Станислав Балабанов от ИТН. В противен случай, по думите му, каквото и да се разглежда в парламента, ако няма работещ парламент със стабилно правителство, се влиза в популистки разсъждения и предложения по макрорамката. Това било грешка и в 45-ия и 46-ия парламент.

И в момента финансовата ситуация в държавата е такава заради популистки решения, смята още Балабанов. Затова ИТН се надяват на ясна, стабилна политическа ситуация и тогава да се приема веднага бюджет.