При положение, че е практика да се правят стенограми и да се записват разговорите в президентството, нека да видим и стенограмите на тези 10 - 12 разговора, които Георги Първанов е провел с руския премиер Владимир Путин.

Искането отправи в студиото на Нова телевизия съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

По повод на скандала, който се разрази между президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков, Костов поиска от президентството да направят публични и стенограмите от срещите с Христо Ковачки, Васил Божков, Алексей Петров, Тодор Батков, Людмил Стойков.
Такива срещи е имало, посочи депутатът и коментира, че не може президентът да реабилитира такива лица, които се разследват и би трябвало да има присъда.

По отношение на срещите и разговорите с Владимир Путин, Иван Костов обясни, че те са изключително важни и ако наистина е практика да се правят записи и стенограми, то именно те трябва да станат достояние на българската общественост.

Хайде да видим какво е говорил президентът за енергийната сигурност. Това са ключови въпроси за интересите на България и има сигнали, че са направени недопустими отстъпки, директно в ущърб на българския гражданин и бизнес, платил в зимата на 2009 поне 300 - 400 млн. отгоре", допълни Иван Костов.

Освен това лидерът на ДСБ подчерта, че „Би било ужасно, ако се окаже, че разговорът на президента със Симеон Дянков е държавен въпрос и затова е направена стенограма, а разговорът с Путин се окаже от частен характер".

По думите му самият конфликт между президента и Симон Дянков е плод на "неуместна, гузна съвест", тъй като ако Министерство на финансите има да казва кой и милионер или милиардер, то ще направи това по изключително тежък начин - са данъчна ревизия и документи. „Реално президентът иска обяснение от един човек, тъй като Дянков в шоуто е отишъл точно като такъв", обясни лидерът на ДСБ.

Иван Костов коментира и процедурата, която започва в Народното събрание по санкциониране на президента заради направения запис. Той бе категоричен, че президентът е нарушил основно право на конституцията - той няма правото да прави запис без изричното съгласие.

Той има толкова право, колкото всеки един безработен на улицата", посочи Костов и отсече:
„"На практика той (президентът) е злоупотребил с властта. Няма такъв нормативен документ, който да дава правото на президента да записва такъв разговор."

По думите му, въпреки че реално няма почти никакви шансове да се съберат 161 гласа, за да се постави въпросът пред Конституционния съд, важен е самият дебат, който ще се състои в Народното събрание.

Именно в този дебат и в това гласуване ще си проличи обаче съвестта и отговорността на всеки един народен представител пред конституцията, според Костов. Той допълни, че и с санкцията на Народното събрание ще се покаже на президента, че в бъдеще не бива да нарушава конституцията.
"С действията си президентът руши авторитета на собствената си власт, като разчиства собствените си сметки", коментира ситуацията лидерът на ДСБ.

„Един президент, който нарушава с такава лекота конституцията, трябва да бъде поставен на мястото", посочи категорично Костов.

Симеон Дянков е в изключително тежка ситуация, той е човек, който трябва с изключително усилие да поддържа баланса в бюджета. Това му се отдава, засега, въпреки че може да се направят чисто професионални забележки. Така бившият премиер коментира професионално дейността на финансовия министър.

По думите на Костов обаче ситуацията става още по-тежка и от него ще се изискват дойно повече усилия. „Той трябва да бъде подкрепен", призова Иван Костов.