Председателят на НС Цецка Цачева заяви в кулоарите на парламента, че не е изненадана от оставката на Лъчезар Иванов и допълни, че е научила за това негово решение от медиите.

Уважавам позицията на д-р Иванов, който за да не натоварва НС е взел това решение", каза Цачева.

Според нейната оценка подадената оставка от Иванов е достойно поведение и доказва новия стил на работа на управляващото мнозинство - „тогава, когато някой е сгрешил да не се опъват чадъри над него и да няма завоалиране на случаите, а действително да се носи политическа отговорност".

Запитана дали според нея Иванов трябва да напусне и поста си в здравната комисия Цачева каза, че това не е в нейните компетенции и поясни, че председателят на парламента не определя кой ще заема ръководни места в комисиите.

„Това е определено по квотен принцип и споразумение между парламентарните групи", допълни тя.

Цачева заяви, че не й е известно премиерът Борисов да е искал Лъчезар Иванов да напусне и председателския пост в здравната комисия.

„Не ме е уведомил и не мога да коментирам неща, които на мен не са ми известни", каза председателят на НС.

На въпрос кой ще заеме поста на зам.-председател на парламента Цачева поясни, че процедурата предвижда 14-дневен срок за излъчване на номинацията.

Това е работа на политическото ръководство на ГЕРБ и на парламентарната група", каза Цачева и предположи, че в следващите няколко дни ще има решение по този въпрос.

По думите й сътрудниците в постоянните комисии на парламента се назначават от съответните председатели на комисии, а нейно задължение е да подпише съответните трудови договори.

Цачева допълни още, че не знае каква функция изпълнява в парламента съпругата на въпросния митничар.