Днес Комисията по разсекретяване на архива на бившата Държавна сигурност излезе с поредното си решение, с което осветлява имената, сътрудници на службите, които са заема публични държавни постове.

Оповестяват се имената на членове на СЕМ и в ръковоството на БТА.

Проверени са общо 56 имена, от тях 25 са сътрудниците.

Най-известното сред тях е на журналиста Иво Инджев. В службите той е бил сътрудник под псевдоним Ивайло.

Комисията разполага с доказателства - документи за получени възнаграждения; разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители; документи от ръководили го щатни служители; картони и доклад на НРС.

Снет е от оперативен отчет през 1989 г.

Иво Инджев е бил главен директор на БТА от 29.12.1990 г. до 30.07.1993 г., като преди това е бил и няколко месеца заместник-главен директор.
Името му е известно преди всичко с работата му като журналист в радио "Свободна Европа" и след това със собственото му предаване по БТВ "В десетката".

Цялостно проверката на Комисията по разсекретяване на досиетата засяга постовете на председателя, заместник-председателите, генералните директори, членовете на управителен съвет, членовете на контролен орган, ръководителите на редакции (дирекции), ръководителите на отдели и ръководителите на сектори в Съвета за електронни медии, Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция.

Сътрудници на Държавна сигурност са 5-ма членове на Съвета за електронни медии, а останалите са служители на БТА от различни периоди.

Името на Андрей Кожухаров, ръководител на редакционния екип „Спорт" в периода от 01.06.2000 г. до 05.10.2006 г., в списъка е с псевдонима Василев. Той е бил със статус агент в няколко упрваления на ДС.

В документа, публикуван на сайта на Комисията, се посочва, че за Андрей Кожухаров има документи, удостоверяващи принадлежността му към органите и след 10.11.1989 г. Общо 5-ма са генералните директори на БТА, които са били сътрудници на ДС. Другото име, което се откроява е на Милен Вълков - шеф на БТА в периода 1995 - 1997 година.

Венелин Митов, Красимир Друмев, Румен Михайлов са главните редактори на сп. "Паралели", които са обвързани с бившата Държавна сигуронст, както и главният редактор на сп. "Наука и техника" Веселин Василев.

До края на месеца се очакват и имената на сътрудниците на Държавна сигурност, които са работили в БНР, БНТ, а до края на годината и от други медии, които са представили списъците на длъжностите.

Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, коментира, че има тенденция сътрудниците на службите да са около 10 % и очаква, че той ще бъде спазен.

До този момент около 80 електронни медии не са дали справка за своите служители и, за да не стигне до санкции, ръководителите на тези медии трябва да изпълнят законовите си задължения.

Бончева сподели изненадата си, че толкова популярни лица, хора с авторитет и обичани от хората, се оказват сътрудници на органите на ДС.