"Има основание решението за избор на председател на ЦИК да бъде атакувано пред Конституционния съд". Това заяви пред БНР адвокат Албена Белянова, която също бе номинирана, но нейната кандидатура не стигна до парламента.

Тя беше излъчена от група от протестиращите за кандидат за председател на ЦИК, но номинацията ѝ не стигна до парламентарната комисия по правни въпроси. По този начин финала новоизбраният председател на ЦИК Александър Андреев се състезаваше със себе си.

С гласовете на 119 депутати "за" Андреев стана шеф на ЦИК

С гласовете на 119 депутати "за" Андреев стана шеф на ЦИК

ДПС се отказа от подкрапа за кандидатурата му

"Съгласно правилника за работата на Народното събрание документите на номинирания кандидат трябва да бъдат в продължение на 14 дни на сайта на Народното събрание, което гарантира публичност и дава възможност на хората, на неправителствения сектор да зададат въпроси към предложения кандидат. Това беше ограничено под седем дни", каза Белянова.

По думите й е нарушено и изискването докладът на комисията по правните въпроси да бъде предоставена на депутатите не по-късно от 24 часа преди гласуването в пленарна зала. Това е нарушение, лесно доказуемо, каза адвокатът.

От сдружение "Граждански Форум Промяна", които предложиха номинацията на Белянова, обсъждат дали да не се обърнат към президента и да сезират Европейския парламент.