С гласовете на 119 депутати "за" и 64 "против" Александър Андреев бе избран за председател на ЦИК.

Припомняме, ЦИК остана без председател след изненадващата оставка на Стефка Стоева преди месец. Оставката бе мотивирана с "лични причини", въпреки че преди това Стоева се обяви против внесена промяна в Избирателния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на Комисията.

Изборът на председател на ЦИК може да бъде атакуван пред Конституционния съд

Изборът на председател на ЦИК може да бъде атакуван пред Конституционния съд

Становището е на другия кандидат, нестигнал до обсъждане в парламента

БСП няма да подкрепи кандидатурата на Александър Андреев за председател на ЦИК. Това стана ясно от думите на лидера на БСП Корнелия Нинова преди гласуването.  

Мнозинството е приело неприложим Изборен кодекс за ЦИК. Това признание от Андреев поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова. Много хора имат съмнение в това дали изборите ще бъдат прозрачни и честни, допълни тя.

Моля да заявите от трибуната какво очаквате от Народното събрание и има ли време то тепърва още веднъж да променя Изборния кодекс, за да ви осигури нормални условия за работа, поиска червеният водач. Тя поиска Андреев да обясни колко машини ще вземе ЦИК.

За Андреев въпросът за машинното гласуване не е "дали?", а "как?"

За Андреев въпросът за машинното гласуване не е "дали?", а "как?"

Той е категоричен, че трябва да има разписани правила

Това е аварийна кандидатура, изтъкна и независимият Валери Жаблянов. Напусналите групата на БСП няма да подкрепят кандидатурата на Александър Андреев.

Андреев също взе думата. Той не направи коментар дали ЦИК ще изпълни изборния кодекс, защото комисията била колективен орган. От думите му стана ясно, че изборната администрация ще изпълни закона такъв, какъвто е.

ГЕРБ номинира Александър Андреев за председател на ЦИК

ГЕРБ номинира Александър Андреев за председател на ЦИК

Според Дариткова тази кандидатура е професионално утвърдена

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ първоначално обяви подкрепа на партията му за Александър Андреев. След незадоволителните обяснения на кандидата, ДПС обаче оттегли подкрепата си.