Правна комисия предлага Александър Андреев да бъде избран за председател на изборната администрация.

ЦИК е призвана да изпълни закона такъв, какъвто е. Това заяви номинираният за председател на ЦИК Александър Андреев пред правна комисия.

Не е въпрос дали да има машинно гласуване или да няма, а как да бъде осъществено, подчерта той.

Текстовете за машинния вот не решават всички въпроси, които стоят пред изборната администрация по темата. Такъв въпрос е придобиването на машините, тяхното складиране, сертифициране, одитиране.

ГЕРБ номинира Александър Андреев за председател на ЦИК

ГЕРБ номинира Александър Андреев за председател на ЦИК

Според Дариткова тази кандидатура е професионално утвърдена

Андреев смята, че тези въпроси трябва подробно да се уредят законодателно. Всеки член на ЦИК ще се включи в обсъжданията дали машините ще се наемат или купят, стана ясно от коментара му.

За да се проведе машинното гласуване, трябва да има разписани правила, отсече Андреев. В изборното законодателство трябвало да се заложи какви да са машините и как да се проведе машинното гласуване.

Според него това е предизвикателство пред ЦИК.

Крум Зарков от БСП настоя да се каже истината за машинното гласуване. От досегашните коментари останал с впечатлението, че машинен вот няма да има. Този дебат ще върви още дълго време в обществото, отговори Андреев и отново посочи, че изпълнението на закона ще е предизвикателство към ЦИК.

ЦИК ще осигурява машините за гласуване
Обновена

ЦИК ще осигурява машините за гласуване

Депутатите продължават с второ четене на Изборния кодекс

Припомняме, че на 30 септември ГЕРБ номинира Александър Андреев за председател на ЦИК. 

Това стана след като в края на август досегашната председателка на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка, а няколко дни по-късно парламентът прекрати правомощията й.

Въпреки че първоначално тя обясни, че се оттегля заради лични мотиви, след това призна, че не одобрява подготвяните промени в Изборния кодекс, които прехвърлят изцяло отговорността на ЦИК за закупуване и поддръжка на машините за гласуване.

На 10 септември стана ясно, че срокът за номинации за нов председател на ЦИК е до 15 септември.