ЦИК ще осигурява машините за гласуване. Това решиха депутатите на второ четене на Изборния кодекс, с което се захванаха и в днешния ден.

Изборната комисия ще определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване. Държавна агенция "Електронно управление" съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване по методика, утвърдена от председателя на Държавна агенция "Електронно управление" и Българския институт по метрология, и председателя на Управителния съвет на Българския институт за стандартизация.

Депутатите излязоха в почивка, за да разберат какво правят

Депутатите излязоха в почивка, за да разберат какво правят

Редакционна поправка в изборното законодателство ги спъна

Малко след началото на заседанието депутатите излязоха в пет минутна почивка - за да разберат какво гласуват.  Редакционна поправка в изборното законодателство ги спъна, а юристите в зала влязоха в спор какво всъщност законодателите са гласували и какво произтича от това.

Машинният вот в пленарна зала: пандемия, хаос и крадецът вика "Дръжте крадеца"

Машинният вот в пленарна зала: пандемия, хаос и крадецът вика "Дръжте крадеца"

Управляващите били по-голяма пандемия от Covid-19

Припомняме, че в голямата си част вчерашният парламентарен ден беше посветен на промените в Изборния кодекс. Машинното гласуване предизвика очаквано най-много спорове и напрежение в зала, като депутатите дори си удължиха работното време с идеята да приключат с гласуването на промените. Скандал на входа на Народното събрание с протестиращи обаче прекъсна преждевременно работата на депутатите.

Вчера депутатите одобриха идеята на управляващите за въвеждане на смесено гласуване - и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина. Устройства за гласуване ще има само в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам има право да избере - машина или урна.

Предложението на ВМРО в бюлетините да няма номера на партиите и коалициите беше отхвърлено. Настояването на ДПС да може да се агитира на майчин език също бе отхвърлено.

ДПС с бойкот на Изборния кодекс на ГЕРБ
Обновена

ДПС с бойкот на Изборния кодекс на ГЕРБ

Парламентът все пак успя да събере кворум