Изкарват със сила протестиращите, които влязоха в сградата на Народното събрание и отказваха да излязат, съобщи Нова телевизия.

Десетки полицейски служители са строени пред входа на бившия Партиен дом.

Припомняме, че по-рано през деня бившият омбудсман Мая Манолова със свои съпартийци и майки от "Системата ни убива" окупираха деловодството на Народното събрание и обявиха, че остават там до оставка на кабинета.

Пред НС пък се събраха протестиращи, които замеряха с предмети полицията.

Караянчева настоя НСО да си върши работата
Обновена

Караянчева настоя НСО да си върши работата

Протестиращи направиха опит да влязат при депутатите

От МВР и от НСО излязоха с позиции във връзка с действията си в сградата на Народното събрание.

От МВР категорично се противопоставят за трактовка, че протестиращи насила са били извеждани от Народното събрание, и уточняват, че полицейските служители нямат законови правомощия на територията на сгради на НС. Правомощията са изцяло в компетенциите на НСО, а служителите на МВР отговарят само за външния периметър. "В този смисъл извън техните правомощия е осъществяване на каквито и да е действия по извеждането на граждани от вътрешността на сградите на българския парламент", посочват от МВР.

От НСО уточняват на свой ред, че са извели принудително група граждани от сградата на Народното събрание на основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България.

Протестиращите в нарушение на посочените разпоредби са отказали да напуснат охраняем от НСО обект.

От службата уточняват, че спазват стриктно приложимия към дейността и функциите й закон и съответните подзаконови нормативни актове. "НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока", посочват още от службата.