Председателят на парламента Цвета Караянчева настоя Националната служба по охрана да си върши работата.

Повод стана напрежение с допуска и напускането съответно на сградата на Народното събрание от протестиращи. Социалистът Антон Кутев алармира от трибуната на Народното събрание, че дете от "Системата ни убива" не е допуснато до тоалетната на НС. Антон Кутев настоя за почивка от половин час, за да размислят управляващите и да допуснат детето до тоалетна. Ръководството на НС даде десет минути почивка.

Едновременно с това част от протестиращите, сред които Никола Вапцаров, Мая Манолова и Настимир Ананиев, заедно с майки от движението отказват да напуснат парламента. Те настояват депутатите да подпишат декларации за оставка, разпускане на Народното събрание, машинно гласуване и предсрочни избори. Протестиращите са поискали срещи с парламентарните групи.

Мая Манолова на протест пред НС заради машинното гласуване

Мая Манолова на протест пред НС заради машинното гласуване

Тя настоява хартиените бюлетини да отпаднат

На брифинг председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че е постъпило писмо от майките, които искали среща с депутатите. Искането не е било за днес "тук и сега", а за срок - между 16 и 18 септември, както обясни тя. Писмото веднага е разпратено до парламентарните групи.

Цвета Караянчева настоя НСО да си свърши работата и да не се допуска да се стигне до барикадирането им, както стана с медицинските сестри през пролетта. Гражданите нямали основания да стоят на пропуските на парламента.

Нека детето се прибере, защото тук е подложено на риск, обяви и от трибуната на НС Цвета Караянчева. Майките щели да бъдат чути, по думите й.

А протестиращите удряха по кофа с пръчка, за да има шум в парламента и да бъдат чути.

Въпреки че депутатите прекратиха по-рано от замисленото работния си ден и гласуването на Изборния кодекс остана за утре, протестиращи от "Системата ни убива" остават "блокирани" в сградата на парламента. Отвън на булевард "Дондуков" се стекоха и други протестиращи.

На място пристигна и Арман Бабикян от "Отровното трио". На въпрос дали подкрепя действията на протестиращите от "Системата ни убива", Арман Бабикян заяви, че цялата държава е барикадирана от Борисов. Той коментира, че днес народните представители са си произвели закон само за тях и за никой друг.

Във връзка с думите на Караянчева, които тя отправи към НСО, а именно, че те трябва да си вършат работата, Бабикян отвърна, че такъв коментар може да бъде асоцииран като поредното безсилие на една власт, която по думите му се крие или зад широките рамене на НСО, или зад полицията.

По инфомация на Нова телевизия стана ясно, че изкарват със сила протестиращите, които в сградата на Народното събрание и отказваха да излязат. Десетки полицаи са строени пред входа на бившия Партиен дом.