Петте медицински сестри, които вчера нахлуха в Партийния дом по време на Здравна комисия и заплашиха, че ще спят там, докато исканията им не бъдат изпълнени, продължават да са в сградата на Народното събрание след бурна нощ и сблъсък с НСО.

Това са организаторката на протеста на медицински сестри Мая Илиева, придружена от Бойка Анастасова, Надежда Маргинова, Димитрия Димитрова и Мариета Шарапчиева.

Пред news.bg сестрите разказаха какво се е случило, след като медиите си тръгнаха около 20 ч. снощи.

Те са били посетени от представители на НСО, които охраняват сградата на Партийния дом, били са изпратени двама психолози и им е донесена храна и вода и са били предупредени, че могат да останат в сградата до 22 ч. Сестрите са отказали да изпълнят нарежданията и са били оставени в зала 130, където се провежда Здравна комисия.

Дариткова видя целенасочена акция в действията на медицинските сестри
Обновена

Дариткова видя целенасочена акция в действията на медицинските сестри

От ВМРО и ДПС също изразиха позиция по темата

Около 4 ч. обаче, по думите им, в залата нахлуват "20 яки мъжаги".

"Те дойдоха на юруш и се спуснаха върху нас. Мен ме блъснаха, а нея започнаха да я дърпат, за да я свалят през прозореца", разказа Димитрия Димитрова. От думите й стана ясно обаче, че през нощта те са били посещавани от НСО на няколко пъти, за да разговарят с тях да напуснат доброволно сградата.

След това те са били посетени от шефа на НСО ген. Красимир Станчев, с който са водили "нормален" диалог.

В 4 ч. през нощта обаче охраната влязла в залата и загасила осветлението, тогава сестрите се изплашили и решили, че ще им пуснат димки и затова решили да излязат на прозорците, а едната от сестрите обявила, че ако я нападнат, ще скочи през прозореца.

Страх от НСО извел медсестрата на перваза на Партийния дом
Обновена

Страх от НСО извел медсестрата на перваза на Партийния дом

Медицинските сестри се барикаридаха цяла нощ в сградата

За news.bg шефът на НСО обясни, че при такава заплаха, те трябва да предприемат всички необходими мерки, за да се предотврати инцидент.

Затова охраната - по неговите думи - 10 човека с него самия - са влезли в залата и са започнали да убеждават мед.сестрите да влязат. От видео, заснето от служител на парламента, се вижда, че охраната започва да убеждава сестрите, но те започват да се дърпат и да лежат по земята.

Началникът на НСО Красимир Станчев дори е излязъл на перваза, за да разговаря с качените по прозорците сестри. Там няколко часа стоя сестра Бойка Атанасова. 

Мед.сестрите смятат, че това е било нападение, а НСО твърди, че те са искали просто да ги свалят от прозорците.

"Казаха ни, слезте да се стоплите влезете вътре и ние глупаците повярвахме", разказва сестра Димитрова. "И в един момент те нахлуха, 20 човека", добави тя.

Протестиращите майки блокираха бул. „Дондуков“

Протестиращите майки блокираха бул. „Дондуков“

Остават на палатков лагер пред Министерския съвет...

Истинският екшън се случва в 7 ч., когато охраната започва да сваля жените от прозорците и тогава при дърпането, те получават малки рани по ръцете.

Видимо, нито една от мед.сестрите няма нито една рана или травма.

В момента сестрите са в залата и нямат никакво намерение да си тръгват, чакат представители на властта и най-малко депутатите от Здравна комисия. "Защото ако ни изведат, ние няма да влезем в нито една сграда на властта повече", казват сестрите. 

АИКБ и КНСБ подкрепят социалния министър Деница Сачева
Обновена

АИКБ и КНСБ подкрепят социалния министър Деница Сачева

Национална програма за грижи в домашна среда би могла да реши проблемите

Шефът на НСО има намерение да ги убеждава отново да излязат от залата и няма намерение да предприема нищо, освен да води диалог с тях.

В залата с тях вече стои и бившият омбудсман Мая Манолова.

Искат ми оставката, защото спазвам закона, убедена Сачева

Искат ми оставката, защото спазвам закона, убедена Сачева

Тя потвърди, че законът за личната помощ няма да се отменя

Видеото, разпространено от НСО по-късно през деня: