Законът за личната помощ няма да бъде отменян и никой не е правил подобен анонс, но в закона има текст, който ме задължава в срок до 30 юни тази година да внеса в НС анализ за действието на закона и предложения за усъвършенстването му. Това заяви пред bTV социалният министър Деница Сачева.

В момента на мен ми се иска оставката, защото спазвам закона, добави тя.

Законът и за личната помощ, и за социалните услуги са приети от Народното събрание с мнозинство и аплодисменти. Какво се случи няколко месеца по-късно, та отново са обект на такива тежки раздори в обществото, можем само да гадаем, недоумява министърът.

Законът за личната помощ - тромав, несправедлив, според Сачева

Законът за личната помощ - тромав, несправедлив, според Сачева

Според нея не са предвидени проблемите, които законът може да създаде

"Този закон има нужда от усъвършенстване, защото той създава несправедливости между различни категории и групи хора, и, от друга страна, той е приет при отрицателна финансова обосновка от Министерството на финансите и от Министерството на труда и социалната политика", поясни Сачева.

По думите й всички искания, които имат майките с този закон, биха възлезли на повече от 900 млн. лв. в рамките на бюджета, за които няма такива разчети и трудно биха могли да бъдат намерени.

Това не означава, че хората, които имат нужда от личен асистент, и хората, които имат нужда от лична помощ, няма да получат такава услуга. Напротив, те ще могат да получат услугата личен асистент, от една страна, а от другата страна, това, което говорим - механизмът за личната помощ - той е своеобразна форма на заместващ доход. Въпросът е в какви размери, в какви обеми, така че да не бъдат нарушени правата и на други български граждани", допълни Деница Сачева.

Тя уточни, че в момента се правят разчети за следващата година, а ресурсът за тази година е 93 млн. лв.

БСП заподозря, че се пестят пари от програмата за лични асистенти
Обновена

БСП заподозря, че се пестят пари от програмата за лични асистенти

13 000 български граждани, които имат нужда, няма да ползват услугата

Припомняме, около 13000 души са засегнати от проблема с личните асистенти, като 5000 са над 65 години. От БСП заподозряха, че се цели спестяване на пари за 2-3 месеца на гърба на уязвимите.

Министър Сачева обясни, че проблемът е заложен в самия закон, приет под натиска на Мая Манолова и внесен в парламента от Корнелия Нинова. Това, което се случва в момента е резултат от това да приемаме едно законодателство на бързо, некомпетентно и без съобразяване с експертни становища, почерта Сачева.

Сачева призна, че не достигат асистенти за хората с увреждания

Сачева призна, че не достигат асистенти за хората с увреждания

Около 13 000 души са засегнати от проблема