Законът за личната помощ, който остави без личен асистент хиляди хора с увреждания, беше инспириран от Мая Манолова, а законопроектът, който бе приет, бе внесен от Корнелия Нинова и народни представители.

Това заяви в парламента министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Всеки, който приема закони, трябва да знае, че трябва да направи така, че те да действат безпрепятствено, а не да създава нови проблеми", отбеляза тя.

Сачева призна, че не достигат асистенти за хората с увреждания

Сачева призна, че не достигат асистенти за хората с увреждания

Около 13 000 души са засегнати от проблема

"А тези проблеми не са предвидени и това е отговорност на вносителите, които бързаха да приемат този закон по други причини, включително и предстоящи предизборни кампании, а не защото това беше наистина добре обмислен закон, който да вземе под внимание отрицателни становища и да има добра финансова обосновка", обясни още министър Сачева.

Тя добави, че законът е приет септември и тогава е имало постановление, което гарантира възможността тези хора да получават помощ до 31 декември.

Личните асистенти трябвало да се осигурят от МТСП

Личните асистенти трябвало да се осигурят от МТСП

Манолова: Постановлението не е издадено

"Още с встъпването на поста като министър по социалната политика бях информирана за възможните проблемите . Тя е поискала съответно информация от общините, за да разбере какъв е обхватът на хората, които стават извън обхвата на закона за личната помощ.

Министърът добави, че в момента се разработва Национална програма, която да осигури помощ за тези хора следващите месеци, но това ще се случи най-рано от март месец, тъй като е нужно техническо време.

Сачева очаква този закон да създаде и други проблеми, затова отново през март, когато изтича 6-месечният срок от приемането му, ще възложи да се направи частична оценка.

Хиляди хора с увреждания са без личен асистент, притеснен омбудсманът

Хиляди хора с увреждания са без личен асистент, притеснен омбудсманът

Това нарушавало правото на независим живот

"Със Закона за личната помощ не се дава на хората да бъдат независими и с тях да работи професионалист, да се мисли децата как да ходят на училище или на работа. Това е един закон, по който чрез тромав и несправедлив начин се осигуряват пари", каза Деница Сачева.

Тя добави, че ще се изчака анализът март месец и след това ще се обсъди какви да са промените, за да е балансиран.

"Не търся такъв тип вина, че Мая Манолова да е виновна, а казвам, че некачественото законодателство създава проблеми. В случая този закон е приет под натиск и без да има параметри, нямал е минал на обсъждане с всички институции, всички ръкопляскат и 6 месеца по-късно започваме да решаваме проблемите, които възникват", добави в заключение Деница Сачева.

БСП заподозря, че се пестят пари от програмата за лични асистенти
Обновена

БСП заподозря, че се пестят пари от програмата за лични асистенти

13 000 български граждани, които имат нужда, няма да ползват услугата

Припомняме, около 13000 души са засегнати от проблема с личните асистенти, като 5000 са над 65 години. Вчера от ПГ на БСП заподозряха, че се цели спестяване на пари за 2-3 месеца на гърба на уязвимите.

Вчера министър Сачева обясни, че проблемът е заложен в самия закон, приет под натиска на Мая Манолова и внесен в парламента от Корнелия Нинова. Това, което се случва в момента е резултат от това да приемаме едно законодателство на бързо, некомпетентно и без съобразяване с експертни становища, почерта Сачева.