Това е безочливо прехвърляне на отговорност. Така Мая Манолова отговори в студиото на БиТиВи на обвинението от страна на социалния министър Деница Сачева, че в самия Закон за личната помощ е заложена бомбата с ограничаване на възможността инвалиди да ползват личен асистент.

Кой приема законите и кой пише министерските постановления, попита Мая Манолова и обясни, че законът реално е приет в този вид по настояване на Министерството на финансите. Още тогава се е знаело за 5000 души - всички възрастни хора, за които трябва да се осигури социална услуга допълнително. И миналата година те са получавали личен асистент с министерско постановление. Така е било договорено при обсъждането на закона.

В момента, по думите на Мая Манолова, Министерство на труда и социалната политика просто не си е свършило работата и за това е виновна министър Сачева.

Хиляди хора с увреждания са без личен асистент, притеснен омбудсманът

Хиляди хора с увреждания са без личен асистент, притеснен омбудсманът

Това нарушавало правото на независим живот

Припомняме, около 13000 души са засегнати от проблема с личните асистенти, като 5000 са над 65 години. Вчера от ПГ на БСП заподозряха, че се цели спестяване на пари за 2-3 месеца на гърба на уязвимите.

Вчера министър Сачева обясни, че проблемът е заложен в самия закон, приет под натиска на Мая Манолова и внесен в парламента от Корнелия Нинова. Това, което се случва в момента е резултат от това да приемаме едно законодателство на бързо, некомпетентно и без съобразяване с експертни становища, почерта Сачева.

Министър Сачева увери, че в момента МТСП вече разработва национална програма за грижа в домашна среда, за да се покрият нуждите на колкото се може повече нуждаещи се.

Сачева призна, че не достигат асистенти за хората с увреждания

Сачева призна, че не достигат асистенти за хората с увреждания

Около 13 000 души са засегнати от проблема