БСП ядосани заради кризата с личните асистенти за хората в нужда. На брифинг червеният депутат Георги Гьоков припомни хронологията на законодателните изменения.

Хиляди български граждани са останали без личен асистент, заради което левите са притеснени. Не е ясно какво ще правят общините и има ли финансиране, по думите му.

Хората, които са отговаряли за предоставяне на услугата, ще са с прекратени договори и сега трябва да се регистрират в бюрата по труда. Чакат се указания, заяви той.

Хиляди хора с увреждания са без личен асистент, притеснен омбудсманът

Хиляди хора с увреждания са без личен асистент, притеснен омбудсманът

Това нарушавало правото на независим живот

Тепърва се чакало да се определи модела на финансиране. 13000 български граждани, които имат нужда, няма да ползват услугата, опасява се Гьоков. Ако се осигури финансиране, според него, нуждаещите се ще трябва да преминат през цялата процедура.

Левите заподозряха, че се цели спестяване на пари за 2-3 месеца на гърба на уязвимите.

МТПС дължи отговори, изтъкна червеният депутат. Кой ще се извини за причинените неудобства на засегнатите страни, попита Георги Гьоков. Какви са гаранциите, че това няма да де случи отново, недоумява той.

Сачева призна, че не достигат асистенти за хората с увреждания

Сачева призна, че не достигат асистенти за хората с увреждания

Около 13 000 души са засегнати от проблема

Министър Сачева обясни, че това, което се случва е следствие на закона за личната помощ, приет под натиск и с инициатор Мая Манолова и вносител Корнелия Нинова. Допълнително този законопроект бе обединен с този на партия "Воля".

Сачева припомни, че още тогава е имало редица отрицателни становища, включително и от Министерството на финансите, на МТСП и АСП.

Това, което се случва в момента е резултат от това да приемаме едно законодателство на бързо, некомпетентно и без съобразяване с експертни становища, почерта Сачева.

От септември досега драстично нарастват хората, които имат право на личен асистент от 5 хиляди на вече почти 20 хиляди, при едновременно с това изключени 13 хиляди души, които са с по-ниска степен на увреждане, но за сметка на това имат остра необходимост от това.

От МТСП са разработили спешна програма за осигуряване на грижи в домашна среда, с която ще се осигурят още 4800 асистенти.

Според Сачева отговорността за случващото се в момента е на колегите от БСП и госпожа Мая Манолова.