Социалната комисия по настояване на екипа на финансовия министър и с любезното съдействие на социалния министър ще остави хората с увреждания след 1 септември без личен асистент. Това е първият закон (Закона за личната помощ), в който се лимитират средства и то - крайно недостатъчни.

Това заяви омбудсманът Мая Манолова след като депутатите от парламентарната социална комисия гласуваха на второ четене проектозакона, който екипът на Манолова разработи, а БСП внесе в парламента.

От сега се знае, че от 1 септември ще продължат да действат програмите на социалното министерство и тъй като не се предвижда и стотинка повече, парите до 1 септември ще бъдат изчерпани. Това е първият закон, в който има текст, че лична помощ ще се предоставя само и до колкото има определен финансов ресурс, заяви Манолова.

Закриване на ТЕЛК и приемане на Закон за личната помощ искат пациенти

Закриване на ТЕЛК и приемане на Закон за личната помощ искат пациенти

Хората да получават асистент в зависимост от нуждите си, не от администрацията

"Това е първият закон, за чието изпълнение се записва финансовият ресурс. Ако мога да обобщя: Това е пълна гавра от екипа на финансовото министерство със съдействието на социалния министър, гласувано от социалната комисия", каза Манолова.

Ако тези текстове бъдат приети по този начин, аз съм длъжна да предупредя хората какво ще се случи от 1 септември. Отивам да пиша конституционна жалба още сега, закани се Манолова.

Спират приема на заявки за наемане на безработни хора с трайни увреждания

Спират приема на заявки за наемане на безработни хора с трайни увреждания

Близо 200 000 са безработните в страната, а от тях над 13 000 са хора с увреждания

Това е посегателство върху права, категорична е Манолова.

Според предложенията на социалния министър личната помощ ще се финансира от парите на хората с увреждания.

Тъй като финансовият министър не дава нито стотинка за лична помощ, то социалният министър смята да осигури пари като отнеме от хората, които получават за социално подпомагане и чужда помощ. Това е нечувано. Ще посегнат върху тези 930 лева на децата с увреждания, притеснена Манолова.

Ощетени ще бъдат хората, които имат нужда от личен асистент, заяви националният омбудсман.

ЕП следи изкъсо изпълнението на стратегията за хора с увреждания в България

ЕП следи изкъсо изпълнението на стратегията за хора с увреждания в България

Наследствените пенсии са отменени

Според Манолова, трябва да отпаднат текстовете, които обвързват текстовете със 71 млн. лева, с които разполага социалното министерство. Тези пари ще бъдат изразходвани от социалните програми на общините и министерството до 1 септември. Тогава хората ще останат без лична помощ.

Майките от "Системата ни убива" обявиха победа, битката за реформа продължава

Майките от "Системата ни убива" обявиха победа, битката за реформа продължава

Оставката на Валери Симеонов е началото на реформата

Това не притеснява социалния министър, не притеснява членовете на социалната комисия.

По думите на омбудсмана тези 150 млн. лева, които се хвали, че дава финансовият министър (Владислав Горанов - б.р.), абсолютно всички отиват в Закона за хората с увреждания, а за личната помощ не се дава 1 стотинка.

Възможно е програмите, на МТСП да поемат възрастните хора, които не могат да се обслужват сами и да им осигурят личен асистент с европейски пари - около 50 млн. лева, които биха могли да поемат тази целева група. Така би се освободил ресурс за хората с увреждания.

Определят 5 млн. лв. за проекти за интеграция на хора с увреждания

Определят 5 млн. лв. за проекти за интеграция на хора с увреждания

Кандидатстването с проекти е до края на януари 2019 г.

При този бюджетен излишък да заложим в Закона за хората с увреждания, че дори да има излишък, те няма да получат нито една стотинка за лична помощ, това е много грозно, смята омбудсманът.

За заплатите на социалните асистенти - ще има часова ставка в рамките на минималната работна заплата (МРЗ) плюс клас прослужено време, здравни и социални осигуровки. Сумата е около 5 лева на час, стана ясно от думите на Манолова.