Протестиращите майки от инициативата "Системата ни убива" блокираха за около час тази вечер столичния булевард "Дондуков", предаде БНР. Техни представителки заявиха, че искат оставката на министър Деница Сачева заради "водената пропаганда срещу закона за личната помощ" и за това, че над 13 000 души са останали без подкрепа.

И тази вечер протестиращите остават на палатков лагер пред сградата на Министерския съвет.

Освен майки на деца с увреждания протестираха и медицински сестри.

Междувременно пет от сестрите обявиха гражданско неподчинение и вчера в късния следобед се барикадираха в залата, където заседава парламентарната комисия по здравеопазване.

Искат ми оставката, защото спазвам закона, убедена Сачева

Искат ми оставката, защото спазвам закона, убедена Сачева

Тя потвърди, че законът за личната помощ няма да се отменя

"Исканията им са справедливи и правителството трябва да спре да ги лъже", заяви в Кърджали лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Медицинските сестри от години имат основателни искания за увеличаване на заплатите - не може да работят с тези заплати, основателни искания за подобряване на условията на труд - нямат кадри, дават по две-три смени, работят при нечовешки условия. Веднъж вече Борисов ги излъга, че ще им повиши заплатите. Даже каза: "Ето дал съм едни, 50 милиона ли бяха, и заплатите им са вдигнати. Нищо подобно! С един лев не са им увеличени заплатите. Тези пари отидоха в търговските дружества - болници и в зависимост от резултата на търговските дружества - болници, ако има пари за медицинските сестри, ще има увеличение. Очевидно няма!" - коментира Нинова.