Работодатели и синдикалисти подкрепят социалния министър Деница Сачева да решава проблемите, възникващи с прилагането на приетия в края на 2018 г. под безпрецедентен натиск Закон за личната помощ.

Това се казва в съвместна позиция на АИКБ и на КНСБ след като от снощи пет медицински сестри от новосформирания синдикат влязоха в сградата на бившия Партиен дом и отказаха да излязат. Първоначалното им искане беше за среща със здравния министър Кирил Ананиев, а днес вече то е оставката на социалния министър Деница Сачева

Медицинските сестри не мърдат от Партийния дом, НСО ги убеждава

Медицинските сестри не мърдат от Партийния дом, НСО ги убеждава

В залата с тях вече стои и бившият омбудсман Мая Манолова

"Настоящата ситуация показва, че прибързаното и недомислено законодателство не само не работи в полза на хората, но ражда и съвършено нови проблеми. Още в хода на обсъждане на законопроекта, в т.ч. в Народното събрание, инициаторите му - тогавашният омбудсман и отделни представители на хората с увреждания, бяха предупреждавани за вредите, които могат да настъпят от приемането на един нормативен акт, който не разглежда и не решава достатъчно задълбочено и комплексно проблемите на българските граждани, нуждаещи се от дълготрайни социални услуги", се казва в позицията им. 

В нея се отчита, че и законодателите са се поддали на уличния натиск и не са направили правилната преценка за последиците от съобразяването с всевъзможни и максималистични искания. 

БСП дава закона за социалните услуги на КС

БСП дава закона за социалните услуги на КС

38 страници са аргументите на левите

През септември 2019 година ползвателите на механизма за лична помощ са били около 5000 души, а до началото на този месец са подадени 287 000 заявления за изготвяне на индивидуална оценка. 30 000 са заявилите потребност от включване в механизма за лична помощ, а за 28 708 е установено, че отговорят на разпоредбите на закона, цитират статистика от работодателската организация.

Законът за личната помощ от една страна изключва от подпомагане хора с по-малка степен на увреждане, а от друга осигурява значителни средства за правоимащите. Според работодателите имало случаи, при които полагането на грижи като личен асистент е по-доходоносно от досегашната трудова дейност на асистента (ако е имал такава), пишат в позицията. 

Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

Здравната система с клинични пътеки не е работеща и е опасна за пациентите

"Не е без значение да се знае, че са налице случаи, когато за асистенти се посочват лица с трайни увреждания с определено право на чужда помощ, лица под 18-годишна възраст в редовна форма на обучение, лица над 85-годишна възраст, лица с различни заболявания и т.н., което е недопустимо по регламент", пишат от КНСБ и АИКБ, без да отчитат факта, че много често за лични асистенти болният предпочита негов роднина, който може да бъде на разположение денонощно.

Очевидно е, че законът способства за злоупотреби и то във вреда на наистина нуждаещите се от личен асистент хора

Деница Сачева свидетел на политически пърформанс

Деница Сачева свидетел на политически пърформанс

В момента се търси целенасочена провокация

Оставката на министър не би решила този проблем. Настоящият социален министър Сачева не е била ангажирана с приемането на неработещ закон, искана точно от същите хора, които имат основната заслуга този закон да бъде приет във вида, в който те желаят.

Според АИКБ и КНСБ подкрепата на хората с увреждания може да стане чрез Национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда

Палатков лагер до оставката на Сачева пред Министерския съвет

Палатков лагер до оставката на Сачева пред Министерския съвет

Майките от "Системата ни убива" защитават Закона за личната помощ

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването-КНСБ определиха протеста на медицинските сестри в Партийния дом като: "анархосиндикални форми на протест".

"Държим да подчертаем, че не подкрепяме подобни прояви. Не приемаме прилагането на провокативни инструменти при протестни действия, включването на политически лица в тях и умишлено нарушаване на обществения ред", се казва в позиция на здравния синдикатна КНСБ.

"КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ винаги са подкрепяли и ще подкрепят исканията на всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд. Има утвърдени и законоустановени начини. Всеки трябва да отговаря пред закона. Както и досега, продължаваме да настояваме за изпълнение на постигнатите договорености в Колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", гласи позицията на браншовия синдикат. 

Викове "терористи" и размяна на усмивки в пленарна зала заради медицинските сестри

Викове "терористи" и размяна на усмивки в пленарна зала заради медицинските сестри

Депутатите влязоха в спор и редът на заседанието беше нарушен