Повече от 10 г. от КНСБ не са защитили дори едно от правата на медицинските сестри. Този синдикат участва в днешния протест на медицинските специалисти. Това заяви Веселина Ганчева от Асоциацията на българските медицински сестри пред БНТ.

"Затова не участваме в този протест. Промяна от 20-50 до 70 лв. не е промяна. Заплатите на медицинските специалисти са обидно ниски. Но трябва да се промени и моделът на здравеопазването", каза Ганчева. 

КНСБ организира протест в София днес

КНСБ организира протест в София днес

Протестната акция има за цел

Припомняме, от 11 часа на площад "Независимост" ще се проведе протест на медицинските специалисти. От Българския лекарски съюз няма да участват в този протест, организиран от КНСБ.

По думите ѝ при протеста на медицинските сестри проблемите им са били прехвърляни от група на група. Според нея липсва политическа воля проблемът да се реши.

Ние искаме гарантирана основна заплата и над нея да се надгражда, в зависимост от стаж и придобивки.

Според Ганчева здравната система с клинични пътеки не е работеща и е опасна за пациентите

Ананиев, кажи го простичко: защо излъгахте медицинските сестри?

Ананиев, кажи го простичко: защо излъгахте медицинските сестри?

А четохте ли на 10 април стенограмата, публикувана и от Министерски съвет? Тогава какво разбрахте? А сега какво се получи и защо ли цъкаме с език, пита се Милена Петкова

Припомняме, на 4 октомври премиерът Бойко Борисов събра здравния министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК да обяснят за 50-те милиона лева за заплати на медиците. На срещата е присъствал и финансовият министър Владислав Горанов. Тогава стана ясно, че обещаните 50 млн. лева не са стигнали до медицинските сестри. 

На 11 септември 2019 г. десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред парламента с искания за достойно заплащане. Те поискаха две минимални заплати да стане стартовата заплата за тяхната професия.

Протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.