Проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител. Това заяви бившият министър на здравеопазването Мирослав Ненков пред Нова телевизия.

Според него тази бомба е заложена, "когато някой гений е направил болниците търговски дружества, като бакалиите".

Той обясни, че възнагражденията на медиците се формират по два начина - единият е основната заплата, а другият идва от клиничните пътеки. Проблемът е, че когато болниците функционират като търговски дружества, директорите на лечебните заведения трябва от някъде да вземат тези пари, посочи Ненков. Според него именно настоящото ръководство на Министерството на здравеопазването, начело с опитни финансисти, може да измисли как да разреши този проблем.

Ненков обясни, че идеи за остойностяване на медицинския труд има отдавна. Той обаче е скептичен, че скоро подобна идея може да бъде приложена на практика.

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медсестрите работят качествено и искат адекватни заплати

Запитан дали е възможна ефективна стачка от страна на медицинските служители бившият здравен министър изрично посочи, че по закон това е недопустимо. Ние нямаме такова право и аз не бих подкрепил такова нещо, защото е противозаконно, категоричен бе той.

Ненков коментира и отпуснатите средства за здравеопазване.

Върху тези милиарди са се вгледали едни нечисти, ужасно влиятелни очи - те не се вълнуват от нормалните човешки неща, заяви той и поясни, че ако разкрие чии са, може да бъде осъден.

Много трудно някой политик ще се наеме да променя изначално системата ни на здравеопазване, защото това означава да си направи сепуко, каза още Ненков.

Медсестри разпъват палатка пред здравното министерство в знак на протест

Медсестри разпъват палатка пред здравното министерство в знак на протест

Подготвят и щафетна ефективна стачка

Относно протестите на медицинските служители той съпостави ситуацията в България с тази в западните страни. Всеки от страната до седмица може да бъде прегледан от топ специалист, докато това в Америка не може да стане - там до личния си лекар не можеш да стигнеш до 2 седмици, посочи Ненков и допълни, че българите обичат да "мрънкат". Въпреки думите си обаче той бе категоричен, че действително заплатите на медиците са унизително ниски. Това обаче нямало как да се промени, докато на здравеопазването се гледало като на услуга.

Услуга е да ти измият стъклата на колата, да ти спрат кръвотечението, за да не умреш, не е услуга, заключи той.

Фелдшери също протестират с палатка пред МЗ

Фелдшери също протестират с палатка пред МЗ

Включват се в протеста на медицинските сестри