Около 50-60 медицински сестри се събраха на национален протест пред сградата на Министерство на здравеопазването в София. Протестни действия се провеждат и пред общините в градовете на страната.

Повече от 33 000 медицински сестри не достигат в страната.

Медицинските сестри настояват за по-достойни условия на труд, адекватно стартово заплащане от поне две минимални заплати в размер на 1120 лв. и допълнително заплащане за работа в интензивно и спешно отделение.

Протестират в болница в Пловдив заради масово напускане на медицински сестри

Протестират в болница в Пловдив заради масово напускане на медицински сестри

Напускат заради ниското заплащане

Други от медицинските специалисти заявиха, че също искат адекватно заплащане, за да могат да си позволят да работят само на едно място, след което да им остава време за почивка и развитие.

Медицинските сестри издигнаха и плакати с надписи "Без нас няма здравеопазване", "Заедно сме силни", "Да спасим милосърдието" и други.

Три отделения на пловдивската болница "Св. Мина" остават без медицински сестри

Три отделения на пловдивската болница "Св. Мина" остават без медицински сестри

В детското отделение две мед. сестри се грижат за 28 деца

Пред насъбралите се журналисти, Вяра Врагова, медицински лаборант от "Майчин дом" заяви, че няма начин да не подкрепи протеста на колегите си за адекватно заплащане на труда, който полагат. Тя посочи, че иска достойно възнаграждение в размер на две минимални заплати, тъй като медицинските специалисти полагат много сложен труд.

Допълнителните възнаграждения, които трябва да се получават в интензивно отделение, също не са в размер, който би трябвало да съответства на работата, която се изпълнява, каза още тя.

Врагова се закани, че всички медицински служителите, които са на работа в момента ще участват символично в протеста, с лентички "протест", а другите, които не са, ще бъдат пред съответните общини.

Медицинската сестра обясни, че работи като лаборант от 24 години и в Националната генетична лаборатория на "Майчин дом" е от 2009 г. На настоящия етап заплатата й е 640 лв. и ако бъдат изпълнени исканията на протестиращите, заплатата й ще се покачи двойно.

По думите й трудът на медицинските специалисти не е по-маловажен и по-лек от останалите, които са втора категория. Медицинският специалист настоява лечебните заведения да не бъдат търговски дружества.

Над 3 хил. медицински сестри излизат на протест

Над 3 хил. медицински сестри излизат на протест

Негодуват срещу недостига на кадри, липсата на млади специалисти и ниските заплати

"Ние сме единни и не се разделяме на сестри, фелдшери и рентгенолози. Ние не сме алчни мързеливци, които искат заплати, а искаме заплати, защото работим достойно и качествено", категорична е жената.

На въпрос на news.bg в какъв размер трябва да бъдат допълнителните възнаграждения на медицинските специалисти, Врагова подчерта, че трябва да бъдат в такъв размер, който да покрива настъпилите вреди от извънредния и интезивен труд.

Допреди няколко месеца, тя получавала по 2 лв. за предпазна храна и тези пари били спрени от няколко месеца.

Относно отношението към медицинските специалисти в "Майчин дом", Врагова заяви за news.bg, че отношението на хората е прекрасно, защото знаят, че работят добри здравни специалисти в тази болница.

Борисов дава пари, но медицинските сестри ще протестират

Борисов дава пари, но медицинските сестри ще протестират

Ананиев ги убеждава, че трябва да има диалог

Протестът се организира от социалната мрежа и от организацията на специалистите по здравни грижи, които подкрепят исканията на медицинските сестри. Синдикатите също подкрепят исканията на протестиращите, но те не участват в организацията на специалистите по медицински грижи.